(FOTO) Oduševljava Zagrepčane: Pogledajte fascinantne prizore iz tunela Grič

Interaktivna izložba “Croatia je Hrvatska” prvi put u povijesti Hrvatske pretvara tunel Grič, cijelom njegovom dužinom, u najveći hrvatski vremeplov kojim posjetitelji do 1. studenoga mogu otići na putovanje kroz 13 desetljeća povijesnog hoda hrvatskog društva, gospodarskog razvoja i modernizacije.

Postav izložbe sadržava brojne atraktivne muzejske eksponate, multimedijske prikaze značajnih povijesnih artefakta, legendarne glazbene brojeve, ali i brojne multimedijske i interaktivne punktove koji su masovno privukli Zagrepčane u tunel Grič.

Izložba se igra s emocijama posjetitelja, pa tako posjetitelji hodajući kroz izložbu prolaze kroz različita raspoloženja – od ugode do nelagode, od tuge do veselja i oduševljenja. Svako desetljeće prikazano u tunelu obilježava nekoliko glazbenih brojeva karakterističnih za određeno razdoblje, odnosno najslušaniji hitovi tog doba. Ukupno 20 pjesama iz razdoblja od 1881. do 2017. godine, koje čine glazbenu podlogu za izložbu, odabrao je poseban tim Croatia Recordsa u suradnji s organizatorima.

Glavna atrakcija izložbe je “kišna soba”, centralna dvorana tunela u kojoj cijelo vrijeme pada prava kiša na čijim se kapima ocrtavaju hologrami prve profesionalne novinarke Marije Jurić Zagorke, plemkinje Klotilde Buratti, pjesnika A. G. Matoša, bana Josipa Jelačića… U četiri bočne cijevi tunela posjetitelje očekuju interaktivna iznenađenja. Ovo je jedina izložba koju stvaraju sami građani. Uz preko 170 izloženih artefakata, najvažniji dio postava izložbe čine povijesne fotografije koje posjetitelji sami postavljaju na vlastitim profilima društvenih mreža.

Tunel Grič – idealno mjesto za ovakvu izložbu

S obzirom na svoju burnu prošlost, tunel Grič doista je idealno mjesto za ovakvu izložbu. Kako je otkrio Emil Matešić, jedan je od idejnih začetnika sadržajnog dijela tunela Grič, tunel je aktualiziran u vrijeme Nezavisne države Hrvatske, 1943. godine. Premijer tadašnje vlade Nikola Mandić začetnik je inicijative da se prostor ispod Griča pretvori u javno sklonište i da se napravi poveznica između Mesničke i Radićeve ulice.


Tadašnji gradonačelnik bio je Ivan Werner , a dokumenti daju naslutiti da je bio jako dobar gradonačelnik koji je pokrenuo niz projekata. Umro je kada je tunel bio u završnoj fazi izgradnje.

Gradnju i namjenu tunela prate brojne kontroverze od samih početaka. Početni trošak je sa 141 milijun kuna i 90 radnih dana za završetak radova, skočio na 160 milijuna kuna samo za projektnu dokumentaciju i početak radova, a na kraju je iznosio preko 490 milijuna i minimalno godinu dana za završetak, prema Matešićevim saznanjima.

Od tadašnjeg Građevnog odobora došla je prva javna kritika koncepta postavljenog na ovaj način – “tunel-sklonište-šetnica”. Dokument iz veljače 1944. govori da je gradnja tunela nepotrebna. Smatrali su i da je primarni cilj zaštite građana zasjenjen forsiranjem tunela kao prometnog rasterećenja od Radićeve do Tkalčićeve.

Postoji li još jedan tunel?

Gradnja tunela je unatoč tome nastavljena u skladu s izvornim nacrtom, ali su odustali od namjere da spoje Radićevu s Mesničkom i naprave veliku dvoranu u sredini tunela. Gradonačelnik Werner ubrzo je sazvao sjednicu i pokoleban mišljenjem Odbora te je odlučio je napraviti krnju verziju projekta, bez velike dvorane.

U nacrtima ulaza u tunel prikazano je 12 zaglavnih kamenova s obje strane i jedan veći kamen na vrhu, što nije slučajno. Matešić je zaključio da to govori o skrivenom značenju i asocira na Krista u sredini ulaznog portala i 12 apostola sa strane. Pretpostavlja da se radilo o projektantima koji su poznavali kršćansku simboliku u arhitekturi te omjere u gradnji koje je potrebno poštovati kako bi se čovjek osjećao ugodno u tom klaustrofobičnom prostoru.

Matešić je otkrio još jednu zanimljivost- inženjeri Abramović, Senjaković i Vajda bili su zaduženi za gradnju tunela, a ujedno su bili i glavni konzultanti pri pregledu nakon ulaska komunista u Zagreb. Pojedini dokumenti o tunelu i njegovoj izgradnji za vrijeme NDH potpisani su ustaškim pozdravom “Za dom spremni!”, a komunisti su ih potpisivali sa “Smrt fašizmu, sloboda narodu!” – kratica S.F.-S.N.

Posljednji dokument koji je ravnatelju KIC-a bio dostupan, odnosi se na 31. listopad 1949. godine u kojem se predlaže spoj postojećih tunela s tunelom do Gupčeve zvijezde, pa je tako moguće i da je tamo izgrađen tunel koji još uvijek postoji.

Nažalost, Matešić nije dobio odobrenje za uvid u dokumentaciju nakon ’49. te se još uvijek ne zna kada je izgrađena središnja dvorana u tunelu, no sumnja da je izgrađena u tajnosti 50-ih godina prošlog stoljeća potaknut strahom zbog Hladnog rata, ispričao je Matešić za Nacional.

Prije sadašnje aktualizacije tunela, on se nije spominjao do ’93. kada je u njemu održan “Under Citiy Rave Party”, a nakon partija tunel Grič je zaboravljen.

Komentari

loading...