(FOTO) Napušteni lokali i zatvoreni obrti: Nekad ulice pune života, a danas gradsko ruglo

Ivan Ramađa

Obrti su nekada bili simbol grada Zagreba, a Vlaška i Tratinska nekad su se ponosile velikim brojem ovakvih obrta i lokala.

Danas, većinu lokala “krasi” lokot na vratima, a prostori u ulicama koje su nekad bile pune života zjape prazni, napušteni i oronuli. U posljednjih nekoliko godina zatvoreno je više od 600 lokala, a mali broj onih koji su opstali, bori se za egzistenciju.

Obrtnike država prisiljaca da stave lokot na vrata

Obrti se uglavnom njeguju generacijama, a zanat se prenosi s koljena na koljeno. Naši najljepši suveniri proizišli su upravo iz ovih obrta, a gradu daju poseban “štih”. Međutim, nekada prepoznatljiv brend, danas je u fazi izumiranja, a njihov broj doslovno prepolovljen. Okupljeni u cehove, obrtnici se odupiru industrijskoj proizvodnji, uz veliku pomoć Grada Zagreba koji je prepoznao njihovu važnost.

Kako kažu obrtnici, suradnja s Gradom se poboljšala unatrag nekoliko godina, a Zagreb je uvažio većinu njihovih prijedloga. Grad dodjeljuje stipendije učenicima koji se opredjele za obrtnička i deficitarna zanimanja, a zahvaljujući tome pojavio se i veći interes za upisom ovakvih škola. Također je uvažen i prijedlog za smanjenje najamnina lokala, a dodjeljuju se i nepovratna sredstva koje obrtnik može iskoristiti za dodatnu edukaciju, uređenje lokala ili ulaganje u alat.

Nažalost, na državnoj razini nema interesa za suradnju s obrtnicima, iako plaćaju poreze i sva potrebna davanja te pune državnu blagajnu. Dapače, silni državni nameti samo otežavaju obrtničko poslovanje, zbog čega su, na koncu, prisiljeni staviti lokot na svoje lokale.

Broj velikih poslova za obrtnike osjetno se smanjio, a situaciju “spašavaju” oni manji, s kojima se prije nisu niti stizali baviti. Sitni popravci na cipelama industrijske proizvodnje ili male krojačke preinake, ono su što obrtnicima pruža slamku spasa, a kako sami za sebe kažu- obrtnici su kao mačke, uvijek nekako prežive krizu ili nepovoljnu situaciju u kojoj se nađu.

 

 


Komentari