(FOTO) Mladi aktivisti prosvjedovali ispred zgrade INA-e u Zagrebu: ‘Suočavamo se s masovnim izumiranjem vrsta’

Foto: Facebook / Extinction Rebellion Zagreb

Jučerašnjom akcijom aktivista i aktivistkinja Extinction Rebellion Zagreb ispred Uprave INA-e u Novom Zagrebu, 10-metarskom trakom ograđen je ulaz u zgradu, piše portal Ekovjesnik.

Time je, kako kažu,  simbolički zabranjen pristup mjestu klimatskog zločina, najprljavijoj industriji u Hrvatskoj – industriji nafte i plina.

“Znanost upozorava da se nalazimo u klimatskoj krizi i da se suočavamo s masovnim izumiranjem vrsta. Zato je nastavljanje ekstrakcije i industrija nafte i plina klimatski zločin“, poručuje Extinction Rebellion Zagreb.

Foto: Facebook / Extinction Rebellion Zagreb

Time je ova udruga ukazala na nužnost sprječavanja daljnjeg zločina prema Zemlji i na nužnost borbe za opstanak svih vrsta koje na njoj žive.

“Republika Hrvatska, u čijem je djelomičnom vlasništvu INA, laže da se zalaže za prelazak na obnovljive izvore energije te dopušta daljnja zagađenja, devastaciju i eksploataciju. Nećemo to dopustiti, zahtijevamo da naša budućnost bude ispred tuđeg profita. I dok se to ne ostvari, ne odustajemo od bunta za opstanak!“, poručili su aktivisti i aktivistkinje ovom akcijom.

Foto: Facebook / Extinction Rebellion Zagreb

Odluka nove Vlade o spajanju ministarstva okoliša s ministarstvom gospodarstva najnoviji je dokaz sustavnog negiranja klimatskih promjena čijim razornim posljedicama već svjedočimo.

Među glavnim krivcima za to su privatni interesi koji sprječavaju nužnu transformaciju na obnovljive izvore energije. Isti interesi koji su izvor korupcijskih afera Hrvatske u posljednja dva desetljeća, odgovorni su stoga i za klimatski zločin. Extinction Rebellion Zagreb stoga nastavlja svoju borbu za pravednu tranziciju na obnovljive izvore energije i klimatsku pravdu te poziva sve da se uključe u bunt za opstanak.

Grad planira izgradnju biciklističke staze duge 120 kilometara koja će povezivati Zagreb sa Slovenijom

Komentari