(FOTO) ‘Konačno nešto domaće’: Zagrepčane oduševio nesvakidašnji prizor u dućanu

FOTO: Mapiranje Trešnjevke

Špreha sa zagrebačkih ulica.

Standarni je jezik tijekom godina prošao kroz brojne različite promjene, a s njime i dijalekti i žargoni pa se izraza koje smo koristili prije danas tek tu i tamo prisjetimo. Zagrebački žargon s godinama je postajao sve bogatiji i s dolaskom novih riječi one stare više ni ne upotrebljavamo. Stari purgerski polako izumire, no nestaje i špreha sa zagrebačkih ulica. Suočeni smo s navalom nekih čudnih “modernih” izraza koji zagrebačkom govoru baš i ne leže.

Međutim, tu i tamo nas neka čarobna scena iz susjedstva ulije nade, a takva se dogodila na ulazu u dućan u Tratinskoj ulici. Naime, “upute” za otvaranje vrata napisane su na dobrom starom purgerskom – “porini” i “povleci”, a fotografiju je sa sugrađanima u grupi Zakaj volim Zagreb podijelila Marinela.

Baš mi posunčal dan“, “Konačno nešto domaće“, samo su neki od komentara oduševljenih Zagrepčana koji se vesele svakom novom prizoru dobrog starog purgerskog.

Naravno, Zagrepčanima prijevod ne treba jer je ipak riječ o njihovom govoru koji mnogi, iako pomalo “izumire”, danas njeguju.  Nekad je, prisjećaju se Zagrepčani, na dućanima pisalo “rini” i “vuci”, a kako su građani ustvrdili, ovakve su natpise viđali i na drugim dućanima, stoga nas špreha sa zagrebačkih ulica i dalje uveseljava.

Dragi naši klinci, ustanite starijem u tramvaju, pozdravljajte susjede i čuvajte gospodske manire našeg grada. Poštujte činjenicu da ste rođeni upravo ispod ovog plavog neba i budite na ponos svom Zagrebu. On ostaje vama.


Komentari