(FOTO) Katastrofalno stanje: Pogledajte kako izgledaju noseći dijelovi Savskog mosta nakon ‘obnove’

FOTO: Mario Anić

Obnovljen i opasan po život.

U sklopu uređenja staza, autobusnih stajališta, prometnice i komunalne infrastrukture autobusno – tramvajskog terminala Savski most, sanirao se i asfaltirao i pješački Savski most. Ovi radovi započeli su 8. travnja, a završili prije roka – 14. travnja kako su se pohvalili iz Grada.

U ovoj obnovi postavljene su klupice, preko konstrukcije mosta stavljen je novi sloj asfalta, a pokrpane su i rupe čeličnim pločama. Međutim, obnova nije dotaknula niti jedan stvarni problem mosta.

Naime, most je izgrađen 1938. te je bio u intenzivnoj uporabi za gust promet sve do izgradnje Jadranskog mosta 1981. godine. Bitno je istaknuti da noseći dijelovi mosta od tada nisu obnavljani, a Savski most danas je pješačka zona. Opasna po život.

Nakon kaj sam zaviril ispod mosta, preporučujem da ga NE KORISTITE, jer je zadnjim radovima statika još više ugrožena, a mogao bi ga srušiti i jači nalet vjetra, ili sinhronizirano trčanje desetak trkača…. O visokom vodostaju, da i ne govorim. Mislim da je obaveza, zbog sigurnosti, taj most zatvoriti za kompletan promet.” kaže autor fotografija Mario Anić.

Podsjetimo, zadnjih godina govorilo se o različitima planovima za Savski most. Na tom dijelu obale Save trebale su biti bine za razna koncertna događanja, a nedavno je gradonačelnik govorio  da će kod okretišta na Savskom mostu biti luka staklenog panoramskog broda.

>>>Nova ideja Milana Bandića: Na Savskom mostu bit će luka staklenog panoramskog broda

Međutim, stvarna obnova mosta nikako da doće na dnevni red, iako postoje projekti za istu, a jedan od tvoraca projekta za Savski most je i Branko Silađin.

Silađin se i sam osvrnuo na Savski most i to na Facebook stranici inicijative 1POSTOZAGRAD koja je objavila fotografije alarmantnog stanja u kojem se most nalazi.

“Stanje konstrukcije je izvanredno u odnosu na održavanje, izrađena je temeljita analiza postojećeg stanja i izrađeni projekti i troškovnici sanacije, postoje i projekt i troškovnik urbane vitalizacije tog uistinu krucijalne inicijalne točke realnog odnosa Zagreba i Save …za izborne potrebe izvedena je nerazumljiva i uistinu karikaturalna “interpretacija” nevjerojatnog “urbanog” aktiviranja…. ( ..klupe okrenute stražnjicama biciklista …!?) ….a za to je potrošena polovica proračuna uistinu urbanog aktiviranja prostora ( …naravno bez ionako nužne sanacije konstrukcije čiju sanaciju je prihvatio i potpisao Viadukt, daleko prije propasti jer sve je trebalo i moglo biti gotovo za prošlogodišnju Univerzijadu !).” napisao je Silađin.

u ovom kontekstu pritom podsjetimo da je Gradska skupština prije nekoliko godina prihvatila oko tri milijuna kuna vrijedan Viaduktov ugovor o darovanju Gradu, kojim bi ta tvrtka dala materijal i osigurala radnike za obnovu Savskog mosta, a Grad je trebao financirati projektnu dokumentaciju i provođenje stručnog nadzora nad izvođenjem radova. Viadukt je naposljetku odustao od donacije, a Savski most još uvijek vapi za ozbiljnom i temeljitom obnovovm, kao uostalom, većina zagrebačkih mostova.

Zagreb.info nedavno je pisao o derutnom i lošem stanju Mosta mladosti, a iz Grada su nam odgovorili da će se most sanirati još ove godine.

O stanju Savskog mosta i njegovoj temeljitoj obnovi upitali smo i Grad te čekamo njihov odgovor.

>>>(FOTO) Most kojim svakodnevno prolazi tisuće automobila – pred urušavanjem


Komentari