(FOTO) ‘KAJ TI STARA RADI ZADAR’: Kakva se priča krije iza kultnog grafita?

FOTO: Dražen Komar

Misterij koji nikada nije riješen, a teorija je nekoliko.

Nema osobe koja je prošla Savskom cestom, a da nije primijetila legendarni grafit “KAJ TI STARA RADI ZADAR?”, koji se, poput Hendrixa, stalno vraća jer čak i kada je zid bio prefarban, ovaj grafit ubrzo se ponovno pojavio i tako postao svojevrsna gradska “legenda”, i tako već dugi niz godina.

Osim u Zagrebu, grafit je postao toliko popularan da se pojavio i u Gospiću.

Svaki se građanin sigurno upitao što to znači i što bi ovaj grafit točno trebao predstavljati. Ovaj je misterij enigma već toliko godina da je na Facebooku otvorena čak i grupa Kaj Ti Stara Radi Zadar gdje građani pretpostavljaju kakvu to priču krije ovaj grafit, a interpretacije su zbilja domišljate.

Objašnjenja je nekoliko. Jedni tvrde da je riječ o gramatičkoj pogrješci i da je ispravno “Kaj ti stara radi za dar”, drugi da je grafit nastao nečijim domišljatim umom i vještom rukom u pijanom stanju, treći da je riječ o internoj fori između mladih i sprdnja na zadarski govor, a četvrti su pak stvorili vlastite interpretacije. Priča je tim tajanstvenija jer je i sam autor nepoznat.

Najčešća pretpostavka građana je da se autor obraća osobi čiji je nadimak ili prezime Zadar, a čija se majka bavi “najstarijim zanatom na svijetu”.

Mngoi smatraju da je zapravo riječ o gramatičkoj grešci koja ima dubokoumno značenje.

Mislim da je netko zaboravio staviti razmak između za i  dar i onda je trebao biti smisao što bi sve tvoja stara napravila za poklon. Koliko daleko bi otišla, koliko bi se dala korumpirati. To je zapravo kritika na današnju situaciju u Hrvatskoj, u kojoj vlada korupcija. Svi sve rade samo za neku korist, nitko ništa ne radi iz zadovoljstva da pomogne drugome”, kazao je David i ustvrdio da je riječ o svojevrsnoj opasci društvu.

No, neki tvrde da je riječ o bezopasnoj provokaciji u navijačkom smislu, a objašnjenje je blisko vezano uz košarku, odnosno Cibonu budući da je Stara nadimak za Cibonu.

Taj natpis je nastao u vrijeme dok je hrvatska košarka bila gledana i dok je najveći derbi bio Cibona – Zadar , pa pošto su gostujući navijači uvijek dolazili i odlazili Savskom, mogli su vidjet taj natpis koji predstavlja bezopasnu provokaciju u navijačkom smislu, ništa više“, kazao je Bruno.

Marin pak objašnjava da u zagrebačkom navijačkom žargonu “Kaj ti stara radi?” znači kada i gdje će se potući, a ovaj grafit nalazi se u blizini studentskih domova u Cvjetnom naselju gdje ima i navijača iz Zadra.

No, najizglednija je, prema mišljenju građana, teorija o paketima novina iz Vjesnika koje su se izvozile u Zadar.

Koliko ja znam, jedna teorija toga je, budući da je to kod Vjesnika, a tamo su se tiskale i distribuirale novine po regijama, stara je taj dan pakirala pakete novina za izvoz u Zadar. Da je stara radila Šibenik, vjeroatno bi autor grafita napisao: kaj ti stara radi šibe, nik? Kao i fora: kaj ti stara budala za sladoled?” objasnio je Marin.

Kristian je pak ustvrdio da je misterij riješen te da je riječ o tematskoj rubrici u Vjesniku: “Iz izvora bliskim Vjesniku: Nekada su postojale tematske rubrike u Vjesniku po regijama – jedna od njih je bila zadarska i smatrala se praktički kaznom; najgore je prošla ona ili onaj koji bi radio tu zadarsku regiju. Od tuda i posprdno “Kaj ti stara radi Zadar?

Ne znamo je li misterij zbilja riješen i je li to objašnjenje kultnog natpisa. Možda se domišljati autor samo htio našaliti i zaintrigirati prolaznike koji se i danas pitaju što se krije iza kultnog grafita.


Komentari