(FOTO) Znate li kako je nazvana mlada crvena panda?

Foto: Iva Budimir

U zagrebačkom Zoološkom vrtu obilježen je Međunarodni dan crvenih pandi, a za tu prigodu odabrano je ime za najmlađu od njih.

Poznata osječka kantautorica Mia Dimšić imala je težak zadatak prilikom odabira, ali ipak je odlučila kako će se mladunac zvati Grga.

Grga mi je na prvu bilo najsimpatičnije ime, a dodatni argument bio je taj što je ime vezano uz naše podneblje. U najužem izboru bilo mi je i ime Vatroslav“, otkrila je Dimšić.

Preko društvenih mreža građani su slali svoje prijedloge imena, a došlo ih je tristotinjak. Ocjenjivački sud Zoološkog vrta izbor je suzio na njih dvanaest, a tako je Grga potukao Baltazara, Bonga, Booa, Elma, Ernesta, Felixa, Fulira, Maksa, Maa, Zookija i Vatroslava.

“Ljubav crvenih pandi Popija i Eme započela je prije tri godine, nekako istodobno s izlaskom prvog Mijinog singla Budi mi blizu. Budući da se njezine pjesme rado pjevuše po Zoološkom vrtu, možda je i to doprinijelo romantici na ovoj adresi. Sretni smo što su naše crvene pande dobile potomka. Grga se u pet mjeseci razvio u spretnog i odvažnog momka koji uživa u životu. Voli se zabavljati, ali i dobro pojesti”, ispričao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

“Lijepo mi je ime Grga. Crvene pande mi se sviđaju, a najviše mi se sviđa to što su crvene” rekla je mala posjetiteljica Lola.

Tomislav Krizmanić, iz odjela odnosa s javnošću, objašnjava kako je crvena panda iz porodica manjih zvijeri, ali je posebna jer se razlikuje od svojih srodnika.

“Veliki panda spada u porodicu medvjeda, tako da već tu imamo razliku. Isto tako, velika panda je nekoliko puta veća, a hrani se samo bambusom. Crveni panda u manjem postotku ovisi samo o bambusu, a jede i nešto plodova, te lišće. Žive na obroncima Himalaja i nažalost su ugrožena životinjska vrsta.” rekao je gospodin Krizmanić.

Na samom događaju posjetitelji su se mogli više informirati o ovoj vrsti, te saznati kako je ona ušla kroz masovne medije u našu kulturu.


Komentari