(FOTO) ZEGE VEGE SAJAM NA TRGU: Zagrepčani kušali burgere od proteina graška i čevapčiće od ječma!

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

14. ZeGeVege festival održivog življenja održava se danas do 21 sat i sutra od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. O

rganizatori ove velike manifestacije koja već godinama okuplja desetke tisuća posjetitelja, neprofitna udruga Prijatelji životinja, ponovno ugošćuju brojne restorane, izlagače biljne hrane i kozmetike koja nije testirana na životinjama, udruge za zaštitu životinja i okoliša, uz svima zanimljiv i sveobuhvatan cjelodnevni program obogaćen i degustacijama i promocijama.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Burger od proteina graška!

Uz domaća jela, burgere od proteina graška, biljne sireve i razna biljna mlijeka, na ZeGeVege festivalu mogu se probati: jelo od indijanske banane, fermentirana ciabatta s veganskom šunkom, razni specijaliteti azijske i indijske kuhinje, fina topla variva, kao i ćevapčići od ječma u lepinji s lukom, falafel i tjestenina s umakom bolonjeze od soje. Pozornost privlače i slatki džem od luka, veganski med, sirovi kolači, namaz od lješnjaka i čokoladni namaz od batata, objavio je organizator sajma Prijatelji životinja.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Jedno je sigurno: sa ZeGeVege festivala nitko ne odlazi praznih platnenih vrećica, kao ni praznog želuca, ali ni bez novih saznanja o prednostima veganskog načina života, koji vrednuje održivost i suosjećanje prema svim bićima s kojima dijelimo planet. Kako razumno koristiti naše ograničene prirodne resurse i smanjiti ekološki otisak svi mogu čuti od dugogodišnjih aktivista, kuhara, nutricionista, sportaša i drugih koji se izmjenjuju na pozornici, a dijeli se i ZeGeVege brošura s receptima i korisnim savjetima”, poručuju iz Prijatelja životninja.

Prezentacija zagrebačkog modela odvajanja otpada

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Na ZeGeVege festivalu, gdje se sav otpad razvrstava u postavljenom reciklažnom dvorištu, predstavljen je i novi model prikupljanja komunalnog otpada u gradu Zagrebu. Za one rijetke koji još misle da vegani jedu samo priloge i travu, postavljena je golema instalacija „Vege izlog” na kojoj su „poslužene” popularne biljne zamjene za meso, jaja, mlijeko i ostale životinjske nusproizvode dostupne u trgovinama diljem Hrvatske. Tako svi zainteresirani mogu vidjeti na licu mjesta čime se opskrbiti prilikom sljedeće kupovine, ako ih cjelokupna atmosfera i sve što nauče na ZeGeVegeu ponuka na pozitivne životne promjene.

Komentari