(FOTO) Zagrepčani, znate li kako se zovu oblaci iznad Zagreba? Predznak su kiše koja slijedi nakon njihove pojave!

Pogled upućen prema nebu svakodnevno nas podsjeća koliko smo zapravo mali u svojoj pojavi te koliko je ljepote i snage sadržano u nakupinama isparene vode iznad nas.

Topli vlažni zrak podiže se u vis. Kad dosegne određenu visinu, ohladi se. Pri niskoj temperaturi topao zrak više ne može zadržati vlagu pa se ona pretvara u malene kapljice vode ili komadiće, kristaliće leda i tako stvara oblake. Svaki oblak je različit jer nastaje na različitim visinama i temperaturama. Oblaci su dakle potpuno različiti i neprestano mijenjaju oblik. Sastavljeni su od različitih čestica koje ovise o temperaturi i visini.

Ukratko, možemo reći da su oblaci nakupine kapljica vode i komadića leda koji su nastali prilikom podizanja toplog vlažnog zraka u vis.


Postoji 10 (rodova) vrsta oblaka, a danas su nad Zagrebom vidljive ‘ovčice’ ili cirokumulusi.

Cirokumulusi ili “ovčice” su mali ledeni oblaci sastavljeni od malenih bijelih pjegica, raspoređeni u manje ili više pravilnim skupinama. Ne daju oborine. Kroz cirokumuluse se vidi plavo nebo. Podsjećaju na čipku odnosno na mrežu ili pčelinje saće.

Srednje su visoki oblaci ovčice, predzank su kiše koja uslijedi 10-12 sati nakon njihove pojave, stoga ¨sad znate da kroz 10-12 sati ne izlazite iz kuće bez kišobrana!

VREMENSKA PROGNOZA

Danas će prevladavat sunčano, u unutrašnjosti mjestimice uz umjerenu naoblaku. Lokalno je poslijepodne moguć pljusak u Gorskome kotaru i unutrašnjosti Istre. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Duž obale ujutro slaba do umjerena bura, a danju jugozapadni i zapadni vjetar, na sjevernom dijelu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32 °C, javljaju iz DHMZ-a.

Komentari

loading...