(FOTO) Zagrepčani su Međunarodni dan zaštite životinja obilježili na Bundeku uz vege piknik

Foto: Borna Kos

Međunarodni dan zaštite životinja službeno je proglašen 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci kako bi se počelo govoriti o nepovoljnom položaju u kojem se nalaze ugrožene vrste. Odlučeno je kako će službeni datum bit 4. listopada, kada je i svetkovina Sv. Franje Asiškog, svetca zaštitnika životinja.

Zagrepčani su taj dan obilježili jučer na Bundeku uz vege piknik i bogati glazbeni sadržaj. Na događaju su se prezentirali mnogi proizvođači veganske i zdrave hrane, kao i udruge za zaštitu životinja.

Među izlgačima bio je i Ivan Dilber sa svojim 3D veganskim isprintanim palačinkama.
“Imamo standardne palačinke, dok 3D palačinke izrađujemo u posebnom stroju. Oblik isprintanih palačinki radimo u kompjutorskom programu sličnom paintu, nacrtate određeni oblik u kojem će one bit. Smijesa sama po sebi nije ništa revolucionarno, ali pošto smo u sklopu vege piknika, ona u sebi ne sadrži ništa životnjskog podrijetla. O viskozitetu smijese najviše ovisi hoće li palačnika uspjeti.
Trenutno nemamo stalnu lokaciju, samo smo na festivalima. U Zaprešiću ćemo ove godine, u prosincu, otvoriti prvi lokal u kojem ćete moći probati klasične i 3D palačinke.” rekao je gospodin Dilber.

Luka Oman, predsjednik udruge “Prijatelji životinja”, naglašava kako sve više građana razmišlja o tome što jede.
“To je najvažnija poruka “Međunarodng dana zaštite životinja”. Razmislimo kako našim načinom života utječemo na druge. Vidimo prema broju posjetitelja kako je interes za vege piknikom veliki, građani se interesiraju za vegansku prehranu. Živimo u 21. stoljeću, zbilja netrebamo ubijati životinje kako bi se prehranili.
Svaki drugi građanin boluje od bolesti srca i krvnih žila, to sigurno nije zbog cikle i zelja.” rekao je gospodin Oman.

Foto: Borna Kos

Osim zdravih brugera i palačnki, posjetitelji su mogli probati i super zdravi maslac imenom “Super Danko”
“Osmislio sam super junački maslac čisto iz moje potrebe. Životni tempo je brz, a ja ne želim zavaravati svoje tijelo s pekarskim proizvodima i nezdravom hranom. Super junački maslac napravljen je od kikirikija, buče, konoplje, sezama, suncokreta, malo himalajske soli i meda. Za vegane postoji varijanta s javorovim sirupom umjesto meda.
Radi se o maslacu u kojem 50 posto namirnica sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline, proteine, djetalna vlakna za bolji rad želuca, a ima i puno magnezija, kalija, kalcijia, i željeza zbog čega je primjeren za sve uzraste.” rekao je Krunoslav Čobraja, osnivač Super Danka.

Foto: Borna Kos

Zoološki vrt grada Zagreba organizirao je radionice za građane u kojima su ih učili kako napraviti hranilice za životinje tokom hladnih zimskih mjeseci.
“Na ovom štandu posjtitelje educiramo o zelenoj mreži, zaštiti životinja i njihovom životu u gradskoj sredini. Imamo radionice na kojima educiramo posjetitelje kako napraviti hranilice za životinje. Dolazi zima i nema puno hrane za njih.
U Zagrebu ima dosta šišmiša, ježeva, vrana i lisica, bogati smo divljim životinjama iako smo metropola” rekla je studentica edukatorica Petra Grgurić.

Foto: Borna Kos

Ovaj festival bio je savršena prilika za upoznavanje građana s alternativnim načinima prehrane koji su dobri za njih, okoliš i životinje.


Komentari