(FOTO) ZAGREB DOK GA JOŠ NI BILO! Novi spomenik u Dežmanovoj ulici iz kasnog brončanog doba

Oktrivanje spomenika (foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Prigodom iskopa temelja zgrade na lokaciji Dežmanova ulica 6,  1949. godine otkrivena je ostava predmeta iz kasnog brončanog doba – 12. st. pr.Kr. Ostava je većim dijelom uništena no sačuvano je 8 brončanih predmeta: igla, koplje, 4 srpa, sve fragmentirano, te dva grumena bakra. Predmete iz ostave čuva Arheološki muzej u Zagrebu.

Oktrivanje spomenika (foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Danas pak dogradonačelnik Luka Korlaet otkrio je spomenik pronađenim nalazima iz ostave, a sve to u sklopu projekta “Zagreb dok ga još ni bilo – Zagreb prije 1094. godine”.

Oktrivanje spomenika (foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Autori projekta Zoran Gregl, Nenad Jandrić i Željko Kovačić (nakon smrti Zorana Gregla 2017. godine autorskom timu se pridružio arheolog Ozren Domiter) smatrali su potrebnim da se postavljanjem karakterističnih spomenika i obilježja  iz najstarijih geoloških i arheoloških razdoblja (prapovijest, antika, rani srednji vijek), prikaže šira slika o nastanku i povijesnome razvoju grada te da se tako skrene pozornost ne samo stručne i znanstvene, nego i široke javnosti na ovaj manje poznat i vidljiv segment naše prošlosti.


Komentari