(FOTO) VLAK S DUŠOM SEDAMDESETIH I OSAMDESETIH: Fićo, zidne tapete i doba buntovne glazbe oslikani na vlaku

Foto: HŽPP

Osim što se murali mogu vidjeti na raznim lokacijama diljem Zagreba, sada su svoje mjesto našli i na vlaku.

Naime, HŽPP je u suradnji sa street art umjetnikom Borisom Baretom i Turističkom zajednicom grada Zagreba odlučio iskoristiti vlak kao platno na kojemu se umjetnicima omogućava da izraze svoju kreativnost, a vlak postane umjetničko djelo.

“Vlak povezuje ljude i destinacije, a time i kulturu. Suradnja HŽPP-a i TZ-a grada Zagreba odražava se u različitim segmentima promocije Zagreba kao destinacije, kulturnih događanja i kreativnih projekata, a ovom prilikom nastavljena je kroz oslikavanje vlaka s motivima s kraja sedamdesetih i osamdesetih godina.

Foto: HŽPP

To razdoblje obilježila je buntovna glazba, klupska koncertna scena i ulična umjetnost koji su služili kao mediji kojima su mladi slali snažne poruke. Glazba se slušala preko gramofona i kazetofona, a tih godina zabilježena je i pojava walkmana. Uz to, kao neizostavni elementi tadašnjeg vremena prikazani su fićo i zidne tapete. Pri izradi murala koristili su se elementi prepoznatljivi za to vrijeme s fokusom na putnike koji slušaju glazbu, čitaju ili gledaju kroz prozor”, poručili su iz HŽ-a.

Foto: HŽPP

“Ovo je jedan od mojih najdražih projekata – nije mala stvar u 11 dana oslikati skoro 400 kvadrata vlaka, to je za mene i mog dragog kolegu Marija Kunšteka velika stvar. S obzirom da se vlak serije 6111 proizvodio od 1976. do 1979., tako sam u tom vremenu tražio inspiraciju za sami mural. Novi val  je glazba koju volim; s jedne strane tekst Azre ‘Kada Zagreb izranja iz sna’, a s druge Prljavo kazalište ‘Zagreb te zove’.

Foto: HŽPP

Uz pozadinu koju sam zamislio kao stare tapete s paternom iz tih godina, sa svake strane još sam uklopio po dva putnika koji u ležećem položaju putuju vlakom; jedni fotografiraju prolaznike fotoaparatom na film, dok drugi uživaju uz časopis Polet i slušanju glazbe na walkmanu. Nadam se da će ova moja putujuća izložba biti dostupna svima i razveseljavati građane gdje god da vlak prolazi”, istaknuo je Boris Bare koji je vlak oslikavao 11 dana.

Foto: HŽPP

Oslikani vlak vozit će u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba te na relacijama prema Sisku, Ogulinu i Vinkovcima.

Komentari