(FOTO) VIZIJA I UPORNOST: Uspon od 300-tinjak metara na Medvednici uređivao godinama

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Sve je više planinara koji pohode Medvednicu, no mnogi ne znaju puno informacija o stazama koje ih vode do Vrha Zagrebačke gore. Zato ćemo u serijalu članaka na našem portalu otkrivati nepoznate informacije o brojnim stazama koje vode do Sljemena poput porijekla naziva pojedinih staza.

Strma staza stuba koje vode s livade Hunjke djelo su jednog strastvenog zaljubljenika u Medvednicu. Vlastitim ih je rukama, u razdoblju od 1946. do 1953., radio Vladimir Horvat, inače fotograf i novinar po struci.

ZNATE LI PO KOME JE NAZVANA BIKČEVIĆEVA STAZA? Evo kako je ime dobila omiljena planinarska staza do Sljemena

Za izradu 500 stuba koristio je svaki slobodan trenutak, odlazeći bez pratnje u šumu i tamo provodeći sate i sate, često i cijeli dan. Ispod stuba na obali je potočića uredio izletište koje je nazvao Srnec. Nalazi se u šumskoj hladovini, upotpunjeno je klupicama za planinare, terasama, ali i nadstrešnicom u slučaju nevremena.

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Visinska razlika od podnožja do vrha stuba je 103 metra, dok je njihova duljina 300 metara. Na putokazu stoji i informacija kako je za prelazak stupa potrebno između 10 i 15 minuta.

Horvat se o svojim stubama brinuo do kraja života. Danas je tu obvezu preuzeo Park prirode Medvednica.

ISPRVA SE ZVALA DRUGAČIJE: Poučna staza na Medvednici nije oduvijek nosila ime slavnog grofa

Do Horvatovih stupa pristupna je staza s livade Hunjka, do koje je moguće doći pješke ili automobilom. Staza se strmo spušta bukovom šumom i livadama sa zanosnim pogledima na Zagorje.

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Planinarskim markacijama put se slijedi do početka stuba, na kojima se nalazi Patuljkova špiljica, pukotina u stijeni u koju bi se mogao uvući čovjek manjeg rasta.

Osim što je uredio i poznatim učinio tu lokaciju, Horvat je Medvednici još dodatno doprinuo. Uredio je on za posjetitelje i špilju Medvednicu, a otkrio je još jednu špilju i nekoliko ponora.


Komentari