(FOTO/VIDEO) Bili smo na rotoru i provjerili situaciju: Evo kako radovi napreduju

Zagreb.info

Navikli ste se ne novu regulaciju prometa na gradilištu remetinečkog rotora? Šteta, uskoro  će se uvesti nova regulacija jer su radovi ušli u završnu fazu koja sadrži izgradnju podvožnjaka, uređenje prstena novog kružnog toka prometa te prilaznih rampi.

Prometna regulacija preko vikenda

Za potrebe izmjene privremene regulacije u sklopu rekonstrukcije kružnog toka Remetinec od subote 19. listopada 2019. godine od 23,00 sati do nedjelje 20. listopada 2019. godine do 05,00 sati zona kružnog toka bit će zatvorena za sav promet. Za vrijeme radova Jadranski most bit će zatvoren za sav promet.

Obilazni pravci za vrijeme navedenih radova bit će:

Selska cesta – Savska cesta – Ulica grada Vukovara – Avenija V. Holjevca – Avenija Dubrovnik i obratno


Jadranska avenija – čvor Lučko – obilaznica (A3) – čvor Jankomir – Ljubljanska avenija – Zagrebačka avenija – Slavonska avenija – Avenija V. Holjevca – Avenija Dubrovnik i obratno

Za vrijeme navedenih radova promet će se odvijati, prema privremeno postavljenoj regulaciji.

Radovi se nastavljaju, ali preko rotora će se prometovati

“U ovom je trenutku potrebno izvršiti povezivanje Jadranskog mosta s prometnim površinama novog rotora zbog čega su tijekom listopada i studenog na snazi izmjene privremene regulacije prometa, pri čemu će se iskoristiti i dijelovi novog rotora za brže i sigurnije prometovanje. Radovi će se provoditi u dvije faze”,  stoji u priopćenju kojeg potpisuje pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić.

U prvoj fazi izmješta se semafor na Jadranskom mostu

U prvoj fazi, koja će trajati od 20. listopada 2019. do 10. studenog 2019. pristupit će se uređenju zapadnog kolnika Jadranskog mosta. Zato se postojeće privremeno semaforizirano čvorište na Jadranskom mostu pomiče južnije. Budući da će na raspolaganju biti istočni kolnik i manji dio zapadnog kolnika, doći će do preraspodjele trakova.

Od sjevera prema istoku se zadržava prometovanje u dva prometna traka, ali s razdvajanjem: jedan prometni trak na zapadnom kolniku, a drugi na istočnom; prolaskom semaforizirane točke oba traka nastavljaju prema jugu i susreću se na novom dijelu rotora,

Od istoka prema sjeveru ulazak na Jadranski most bit će reguliran prometnim znakom  – trokutom „raskrižje s cestom koja ima prvenstvo prolaza“ (ulazak na most dosad je bio u režimu slobodnog toka).

Dio prometa odvijat će se preko novog rotora

Od zapada prema istoku vozila će se kretati novim dijelom rotora,

Od zapada prema sjeveru se zadržavaju dva prometna traka i postojeća regulacija semaforom,

Od sjevera prema zapadu vozila će, umjesto skretanja na privremenu prometnicu, produžiti ravno preko novog rotora na Jadransku aveniju,

Od istoka prema zapadu vozi se privremenom prometnicom.

Manje izmjene su na raskrižju Jadranska avenija – Ulica Vice Vukova, gdje će se promijeniti smjerovi kretanja na prilaznim rampama. Svi prometni tokovi će biti kanalizirani i odvojeni bez kolizija, a zbog korištenja više prometnih površina propusna moć raskrižja bit će povećana.

Promjene u drugoj fazi 

Druga faza trajat će od 10. 11. 2019. do 1. 12. 2019. kada se uređuje istočni kolnik i dio mosta. Promjene u odnosu na prvu fazu radova su sljedeće:

Od sjevera prema istoku oba se traka vraćaju na zapadni kolnik i vode paralelno preko semafora i novog dijela rotora,

Od istoka prema sjeveru se formiraju dva prometna traka na novom dijelu rotora i semaforskom regulacijom dozvoljavat će se ulazak na Jadranski most,

Ostala kretanja zadržavaju režim kretanja iz 1. faze. Na križanju Jadranske avenije i Ulice Vice Vukova zadržava se ista privremena regulacija prometa.

Dionice s otežanim prometovanjem

Nova privremena regulacija u 1. fazi otežava prometovanje vozila od istoka prema sjeveru. Budući da je ovo kretanje u koliziji s vozilima koja se iz smjera zapada prema  sjeveru kreću programiranjem semaforskog uređaja, maksimalno će se pokušati ublažiti ovaj nedostatak. U 2. se fazi za ovaj tok formiraju dva prometna traka te će uvjeti prometovanja biti bolji od današnjih. Ostala kretanja u obje faze zadržavaju iste ili dobivaju bolje uvjete prometovanja.

Uspostavom ovih regulacija, kao i do sada, sve odgovorne službe i osobe pratit će odvijanje prometa u novim uvjetima te stalnim korekcijama i prilagođavanjima usklađivati zahtjeve prometa, pri čemu će zahtjevi javnog prometa biti na prvom mjestu.

Stanovnike Zagreba i goste stoga molimo za strpljenje i razumijevanje u prvim danima uspostave novih privremenih regulacija, koje su neophodne zbog građevinske prilagodbe Jadranskog mosta”,

Projekt vrijedan 300 milijuna kuna

Grad Zagreb sklopio je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt u vrijednosti od preko 300 milijuna kuna pod nazivom Rekonstrukcija raskrižja Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik – rotor Remetinec. Ukupna vrijednost projekta iznosi 331.651.787,38 kuna, dok dodijeljena bespovratna sredstava iznose 320.957.209,87 kuna od kojih se 272.813.628,39 kuna sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 48.143.581,48 kuna iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Komentari

loading...