FOTO Velika morska neman preseljena na Velesajam: Morali su ga izvlačiti preko prozora

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Hrvatski prirodoslovni muzej nalazi se u fazi velike obnove vrijedne preko 118 milijuna kuna iz europskih fondova i Grada Zagreba. Radovi su počeli u prosincu prošle godine, a očekuje se da će trajati do kraja 2023. godine kada će posjetitelji imati prilike doći u potpuno obnovljenu Palaču Amadeo na Gornjem Gradu.

Kako bi se prostor cjelovito obnovu, nužno je preseliti eksponate, a među njima se nalaze i poprilično veliki, poput Velike bijele psine, Carcharodon carcharias, koja je duga četiri i pol metra. Ta je psina ulovljena u Jadranskom moru, a sada će svoj dom pronaći u prostorima Zagrebačkog velesajma.

“Muzej se trenutno nalazi u fazi najveće rekonstrukcije u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov”, otkrila je Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja za Jutarnji.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Muzej je u tijekom obnove preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, ujedno jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj, kao i u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu.

Velika bijela psina i golema psina zbog složenosti postupka do zadnjeg trenutka su čekale premještaj. U utorak 19. travnja je preseljena velika psina, a uskoro se očekuje preseljenje i goleme psine.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

“Ovaj od četiri i pol metra je vrijedniji. Inače je riječ o mladunčetu kod kojeg veliki pas ima jedanaest metara. Sljedeći tjedan selimo psa od sedam metara. Kad je ovaj izložak dolazio u muzej, a to je bilo puno prije mojeg mandata, ubacivali su ga kroz krovište, odozgo. Prevelik je, naime, da bi mogao proći kroz vrata. Pretpostavljam da ćemo sada učiniti isto”, objašnjava ravnateljica Vlahović.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Komentari