(FOTO) USKORO BI MOGAO ZABLISTATI: Uređuje se Park Maksimir, evo što se sve radi!

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Parku Maksimir uskoro bi mogao zablistati kao nikad prije. U tijeku su radovi koji se provode u sklopu europskog projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II).

Zbog navedenog je ograđen je prostor oko Prvog i Drugog jezera, a signalizacijom i usmjerenjima  posjetiteljima su dane upute kako sigurno zaobići prostor gradilišta te kako doći do Zoološkog vrta.

Radovi koji se izvode na Prvom i Drugom jezeru, obuhvaćaju čišćenje mulja sa dna te čišćenje fuga zida za utvrđivanje mjesta i obuhvata sanacije, rekonstrukciju kompozicijske osnove i prostorno funkcionalnu revitalizaciji zone Prvog i Drugog jezera (vizure, parkovno zelenilo i parterno uređenje, te izrada parkovne opreme).

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Radit će se i nova kružna ruta oko Drugog jezera koja omogućuje povezivanje različitih odmorišnih čvorova, postojećih staza, multifunkcionalnih livada te stvaranje proširenja namijenjenog za edukaciju, kao i na poučno tematskoj šetnici.

U sklopu projekta, provodi se biološko uređenje obale Drugog maksimirskog jezera, postavljanje bioremedijacijskog otočića te revitalizacija faune spomenutog jezera. Iz Parka naglašavaju da će flora i fauna jezera biti zbrinuta na način kako su to propisali nacionalni i EU propisi.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Dodaju i da se vraća stari čipkasti most i da će se projektom postaviti tri nove kućice – kiosci uz zapadnu i južnu obalu Prvog jezera s komunalnim priključcima. Radovi uključuju pristanište za čamce na mjestu na kojem je i prvotno pušteno u funkciju, sanaciju betonske pokrovne kape i zida te izgradnju drvene palube kao produžetka pješačke staze prema 1. jezeru.

Komentari