(FOTO) U Zoološkom vrtu znaju što će s raskićenim jelkama, životinje ih obožavaju

Foto: Zoo Zagreb

Vazdazeleno drveće koje je okićeno uljepšavalo Zoološki vrt grada Zagreba tijekom Polarnog adventa, raskićeno je i darovano životinjama, pišu na stranicama Zoo vrta.

Smreke, jele i borovi novo su privremeno mjesto dobili u nastambama bizona, afričkih lavova, kineskog leoparda, servala, lemura i merkata.

Miris smole posebno je neodoljiv afričkim lavovima. U istraživanje crnogoričnih drvaca prva je ujutro krenula Uzuri, najmlađa članica zagrebačke obitelji afričkih lavova, a kad su se razbudili, u mirišljavim su iglicama smreka i jela uživali i njezini roditelji te teta.

Foto: Zoo Zagreb

S jednakim žarom među grančice s iglicama uvlačili su se kineski leopard i serval.

„Između mačaka i mirisa smole ima neka tajna veza! Mačke obožavaju igru s drvcima, trljaju se o njih i uživaju u njihovu opojnom mirisu. Bizonice su drvca iskoristile za živahnu igru, a potom gricnule nutritivno bogate iglice. Merkatima i prstenastorepim lemurima drvca su poligon za traženje hrane. Merkati su među grančicama tražili kukce, a prstenastorepi lemuri brusnice“, kazala je Ivana Kovarik Antonović, zoologinja u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Foto: Zoo Zagreb

Podjela raskićenih božićnih drvaca životinjama dio je enrichmenta, tj. obogaćivanja njihova životnog prostora.

Foto: Zoo Zagreb

„U sklopu tog programa osmišljavamo razne načine kako životinje poticati na prirodno ponašanje stavljajući pred njih razne izazove i otvarajući im razne prilike. Svaka životinjska vrsta ima svoje specifičnosti, pa isti predmet kod različitih vrsta pri obogaćivanju njezina životnog prostora koristimo na drugačiji način. S dijelom tih aktivnosti upoznajemo i posjetitelje kako bismo im predstavili što sve uključuje kvalitetnu skrb za životinje koje ne žive u svojem prirodnom staništu“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

 


Komentari