(FOTO) U ZAGREBU POSTOJI SEMAFOR LUDOSTI! Evo koju tajnu krije i gdje se nalazi

Pixabay

U samom centru grada, na križanju Deželićeve i Frankopanske, već godinu dana stoji neobičan semafor. Prozvali su ga i semaforom ludosti jer osim što crveno i zeleno svjetlo projicira horizontalno, svijetlost na tlo ulice pada i okomito.

Docent Marko Šoštarić, prodekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, objašnjava nam da je taj dodatak postavljen prošle godine u sklopu kampanje o podizanju svijesti o opasnosti korištenja mobitela za sve sudionike u prometu pa tako i pješake.

“Svakako smo previše ovisni o mobitelima i često ih previše koristimo dok sudjelujemo u prometu. Za vozače automobila je korištenje mobitela regulirano zakonom dok za pješake to nije tako. Bilo bi teško definirati zakonom da dok hodamo javnim prostorom, ne smijemo gledati mobitel. Tu se odluka o korištenju mobitela dok smo u gradskoj gužvi kao pješaci prepušta svijesti pojedinca. Stoga se ovim semaforom htjela potaknuti svijest ljudi. Poručiti im da bi se, ukoliko sami ne postanu odgovorniji u korištenju mobitela u prometu, i pješačenje gradskim ulicama možda morati dodatno regulirati”, navodi Šoštarić, piše Universitas.

 


Komentari