(FOTO) U Saloonu su pobjedu slavili Kostelići, Dinamovci, a pjevala je cijela estrada! S Marom Srezovićem prisjetili smo se ‘dobrih starih vremena’ diskoteke

Foto: Privatna Arhiva

Kultna diskoteka na Tuškancu Saloon od svojih početaka bila je simbol uspjeha. Za vlasnika Vlahu Srezovića govorilo se kako je bio ispred svog vremena i da je zagrebačkoj sceni dao veliki doprinos otvaranjem kluba u sedamdesetima. Nešto kasnije, Saloon je počeo voditi i njegov sin Maro Srezović, a legendarna diskoteka postala je omiljeno mjesto Zagrepčana i brojnih poznatih lica, sve do provale nezakonitim ugovorima Grada Zagreba potpisanih od strane pokojnog gradonačelnika Milana Bandića 2013. godine kada počinje njihova bitka za klub.

Ipak, Srezovići su nepokolebljivog duha i ne planiraju odustati, a Maro se za Zagreb.info prisjetio uspomena iz Saloona i otkrio planove za budućnost.

“Prve korake sam napravio u Saloonu, to je bio moj dnevni boravak. Krajem osamdesetih, još kao klinac sam upoznavao prostor i ljude te sam odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju kad sam odrastao. U početku sam džeparac zarađivao perući čaše, radio sam u garderobi, na ulazu i u šanku, sve što se moglo raditi. Dakle, još od malih nogu tata me upregnuo u posao. Kad bi me tata pustio da odem u DJ kabinu, pokojni DJ Damir Olujić Oluja bi mi pokazivao kako se pušta glazba, a kasnije su tu bili SJ Petek i Primec. Sve me je to jako veselilo i sretan sam što sam imao prilike odrastati u Saloonu”, priča nam Maro.

Jedan trenutak posebno će pamtiti.

“Nikad neću zaboraviti trenutak kad me je tata pozvao da dođem na terasu kluba da upoznam Dražena Petrovića. Trenirao sam košarku kao mladić, a ne mogu vam ni opisati kakav je to osjećaj kad kao klinac upoznate takvu legendu. Kasnije, kada sam krenuo izlaziti, došao bih na snimanje spotova i reklama. Tu sam upoznao brojna lica s estrade, a kad ste mlad, sve vam je to veliki doživljaj. U Saloonu sam prošao sve, stekao nova prijateljstva, slavio rođendane. Za 18. rođendan u klub je došao Zvonimir Boban, možete zamisliti kako smo moji prijatelj i ja reagirali. Toliko me lijepih uspomena veže uz Saloon i bilo mi je sasvim logično da nastavim priču koju je moj tata godinama stvarao”, prisjeća se Maro.

Saloon je jednostavno bio mjesto za svakoga i to se prepoznalo još kada se otvorio u sedamdesetima. Od utorka do nedjelje, svaki dan je bio drugačiji program.

“Tata je uvijek imao dobar njuh za PR i programe i svi su voljeli doći u Saloon upravo zbog toga jer se znalo da ste tu uvijek dobrodošli i nikad niste sami. Između ostalog, taj duh je privukao i brojne naše zvijezde. Kada je diskoteka otvorena, svi putevi su vodili kod nas jer su se tu mogli čuti hitovi pjevača koji su tada tek bili usponu. U Saloonu je nastala pjesma za “Dobra stara vremena” od Novih Fosila, kao i “Rock me baby” grupe River. Isto tako, niste mogli kao sada pustiti pjesmu na Youtubeu, pjesme su se mogle čuti jedino na koncertima ili pločama. Kod nas su se prvi puta mogle čuti hitovi. Tu je počeo Dino Dvornik, Oliver Dragojević, Tajči i brojni drugi. Uvijek smo bili otvoreni za sve, a prošli smo bez i jednog skandala jer su se pravila ponašanja uvijek znala”, kaže Maro.

Saloon je bio utočište baš svima, tu su se sklapale prve ljubavi, prva pijanstva i velika poznanstva. Pored pjevača i glumaca, u klub su dolazila i velika sportska imena koja su obilježila Saloon. Tadašnji Dinamovci bili su česti gosti, pa su se na brojnim slikama našli Luka Modrić, Vedran Čorluka, Eduardo Da Silva, Niko Kranjčar, kao i brojni treneri poput legendarnog Zlatka Cice Kranjčara i braće Mamić. Partijali su i košarkaši Cibone, rukometaši, slavni Kostelići, Mirko Filipović kao i vaterpolisti. Gotovo da nema sportaša koji barem jednom nije pobjedu proslavio u Saloonu.

“Kasnije u 2000tima došlo je do velikog “booma” po pitanju klubova u Zagrebu, mi smo se i dalje trudili i punili smo Saloon sve do te nesretne provale 2013. godine kada je počela i naša bitka s Gradom koja je trajala punih 950 dana. No, to je iza nas, a sada se kuju planovi za budućnost kluba”, kaže Maro.

“Pet desetljeća diskoteke obilježili smo velikom zabavom, a ‘kumovi’ su tada bili Novi Fosili za koje nas veže pjesma “Za dobra stara vremena” kao i brojni nastupi. Hit ima i svoju spomen ploču na zgradi Saloona.

Uistinu, za ovaj se klub može reći da je postao brend Zagreba, a njegove vrijednosti svjesni su i vlasnici.

“Održati brend od pet desetljeća popularnim nije lako, usprkos velikoj konkurenciji. Cilj nam je otvoriti Saloon muzej caffe. Dakle, kafić u kojeg bi mogli doći naši gosti koji bi se dolaskom u Saloon imali prilike prisjetiti kluba iz njegovog “zlatnog doba”. Nostalgičari će moći prolistati našu monografiju koja je izdana prije tri godine u kojoj se nalaze sve one lijepe uspomene dragih gostiju i ljudi koji su stvarali klub. Ta monografija je kruna našeg Saloona sažetog u jednu knjigu. Imamo takvu priču, koja zaista ima sav potencijal i da bude turistička atrakcija. Nažalost, zbog opstrukcije Grada, sve ovisi o sudskim sporovima. Imali smo nekoliko snimanja za njemačku produkciju te seriju Crno bijeli svijet, a za konačno otvorenje Saloona kao kafića i kluba čekamo da dođu neka bolja vremena”, zaključuje Maro, a vjerujemo da ispijanje kave u omiljenom mjestu na Tuškancu s nestrpljenjem očekuju i brojni Zagrepčani.


Komentari