(FOTO) U PODZEMLJU MEDVEDNICE PROLIVENI SU ZNOJ I SUZE: Stoljećima je bio zatvoren, a presudila mu je samo jedna stvar

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Sve je više planinara koji pohode Medvednicu, no mnogi ne znaju puno informacija o stazama koje ih vode do Vrha Zagrebačke gore. Zato ćemo u serijalu članaka na našem portalu otkrivati nepoznate informacije o brojnim stazama koje vode do Sljemena poput porijekla naziva pojedinih staza.

ZNATE LI PO KOME JE NAZVANA BIKČEVIĆEVA STAZA? Evo kako je ime dobila omiljena planinarska staza do Sljemena

Dok je reakreacija u obliku planinarenja veći užitak za odrasle, nego za djecu, Medvednica nudi pregršt zanimljivih sadržaja i lokacija koje su zanimljive i mladim Zagrepčanima. Jedna od njih svakako je Rudnik Zrinski u blizini planinarskog doma Grafičar.

Rudnik je otvoren u 16. stoljeću u vrijeme kada je na području Rudarskog vrta pronađen olovni sjajnik galenit. Rudari su u potrazi za galenitom počeli kopati hodnike u podzemlju Medvednice. Svakog dana u smjenama od 10 do 12 sati tridesetak rudnika iskopavalo je galenit koristeći samo jednostavne alate – čekiće, klinove, pijuke i lopate. Jedina svjetlost koju su imali bila je ona od uljanica ili voštanih svijeća.

Mukotrpan rad i trud rudara bio je praktički uzalud jer za samo pola kilograma srebra trebali su istaliti čak tonu galenita. Ta je neisplativost bila razlog zašto su na polovici 17. stoljeća članovi obitelji Zrinski obustavili proizvodnju. Od tada je rudnik prepušten na milost i nemilost prirodi. Netaknut je bio stoljećima, sve do 2004. godine kada su ga djelatnici Parka prirode Medvednica uredili za posjetitelje.

Od travnja do prosinca, zaviriti u rudarsko okno moguće je subotom, nedjeljom i blagdanima, i to od 10 do 16 sati. Rudnik se vrlo lako pronađe, jer nalazi se tik uz PD Grafičar, od kojeg se slijedi putokaz. Do Grafičara možete doći na nekoliko načina.

Za sve avanturiste i planinare, najbolje je poučnom stazom Miroslavec hodati do Kraljičinog zdenca, prijeći Sljemensku cestu i nastaviti planinarskom stazom 1M.

ISPRVA SE ZVALA DRUGAČIJE: Poučna staza na Medvednici nije oduvijek nosila ime slavnog grofa

Sljemenskom se cestom do Grafičara može i automobilom ili autobusnom linijom 140 Mihaljevac-Tomislavov dom.

Područje Rudarski vrt nalazi se u blizini Grafičara, a na njemu se u potrazi za plemenitim kovinama, rudarilo od davnina. U rudniku Zrinski koji je otvoren u 16. stoljeću, nađeni su galenit i olovni sjajnik. Unatoč naporima lokalnih muškaraca koji su u rudniku radili, on nikad nije bio izdašan, pa su ga zatvorili već polovicom 17. stoljeća.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Njegova unutrašnjost, uski hodnici i drvene grede ostavljeni su da ih nagriza zub vremena. Park prirode Medvednica rudnik je uredio 2004., te ga otvorio za posjetitelje. Vodiči ih za prihvatljivu cijenu od 2.65 € za djecu te 3.30 € za odrasle 30 minuta provode kroz podzemni prostor koji krase skulpture rudara i njihov alat.


Komentari