(FOTO) Tajna zagrebačke piramide: Sve što o njoj trebate znati

Petar Glebov/PIXSELL

Pišite nam kako doživljavate ovaj simbol Zagreba.

Prema najnovijim informacijama, Zagreb uskoro dobiva još jedan spomenik, posvećen prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji će biti smješten kod tzv. Bandićevih fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice, na mjestu granitne piramide autora Branka Silađina pod imenom “Granit koji pamti”. Nije još poznato gdje će piramida biti smještena, no odlučili smo se prisjetiti povijesti tzv. masonske piramide.

O spomeniku u obliku mramorne piramide s vrhom od nehrđajućeg čelika, koji je 16. studenoga 1995. u Zagrebu povodom 900. obljetnice osnutka Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba otkrio tadašnji gradonačelnik Branko Mikša, govorilo se i pisalo puno.

Originalni autor arhitekt Branko Silađin, koji svoj rad naziva ‘Granit koji pamti’, kazao je kako grom sunčeve svjetlosti vršak znamena otkriva gotovo mističan ugođaj te da znamen u obliku piramide simbolizira težnju prema savršenstvu i neuhvatljivoj budućnosti.

Međutim, znalo se i ranije čuti prigovora kako je riječ o masonskom znaku te da je obelisk na prevaru povezan s obljetnicom 900 godina Zagrebačke nadbiskupije. Neki taj znak čitaju kao masonski i nazivaju ga ‘spomenikom sotoni’.

Pišite nam kako doživljavate ovaj simbol Zagreba te biste li ga uklonili i zamijenili nečim drugim?


Komentari