(FOTO) S KUMICAMA NA DOLCU: Kakve brige muče naše prodavačice? ‘Ne znam kak’ bu to ‘zgledalo, najgore je kaj nema ljudi!’

Foto: Zagreb.info

Ljetne temperature penju se svaki dan preko vrućih 32 stupnja, a tko može neka posluša savjet i drži se hlada. Oni koji to ne mogu, baš kao naše sugovornice s Dolca, ostat će pod šestinskim suncobranima, zbrajajući utržak i razmišljajući o – uvođenju eura.

Otkako je Hrvatska primljena u eurozonu, svi se pitamo kako ćemo zbrajati i oduzimati, plaćati i štedjeti u eurima. Takvih briga nisu pošteđene niti kumice s Dolca koje na zagrebačkom zvizdanu prodaju sir, maline i borovnice.

Foto: Zagreb.info

Ivančica je mljekarica iz Križevaca, a u Zagreb putuje dva puta tjedno kako bi prodala ‘tekuće zlato’ svojih sedam kravica. Kako to inače biva, kaže prije je bilo bolje, ali ne zbog uvođenja eura, već zbog navike kupovanja.

“Ja sam druga generacija žena u svojoj obitelji koja prodaje na Dolcu, a štand sam naslijedila od svoje mame i mogu vam reći da nema više kupaca kak’ je nekad bilo”, govori nam i dodaje da “stari ljudi nisu svoju djecu navikli kupovati na placu”.

“Prije je to nekad bilo tak. Kad su roditelji bili stari za odlaziti na plac išla su njihova djeca i to svaki kod svoje kumice, jer znali su ‘ko je njihova kumica za sir, koja za povrće i voće i kam budu išli po najbolju ribu, a sada toga više nema”, kaže nam Ivančica.

Foto: Zagreb.info

“Današnji mladi radije odu u šoping centar pod klimu, pa tam zbiraju kaj budu si kupili”, govori Ivančica, a na pitanje je li joj vruće odgovara – “neg’ kaj da je, kuhamo se, al’ navikli smo”.

Priča nam i kako je nekada u mljekarskoj sekciji Dolca bilo 12 do 13 zakupaca, a sada ih ima tek šest, a “pitanje je kol’ko bu ih bilo nakon kaj uvedu euro”.

Kako će se nositi s porastom cijena i uvođenjem eura, Ivančica veli da “bude zaokruživala”.

Od prošle zime nije dizala cijenu svog kuhanog sira, kojemu je cijena 15 kuna, iako su porasle cijene, govori nam, nafte za traktore.

Foto: Zagreb.info

“Bojim se, ne znam kak’ bu to sve ‘zgledalo, najgore je kaj nema ljudi, a bojim se da bude ih sve manje”, zaključuje Ivančica.

Budemo zaokruživali!

Njena kolegica, koja je željela ostati anonimna, prodaje borovnice i maline iz svojih nasada, a baš kao i Ivančica, već dugo godina prodaje na Dolcu.

“Tu smo od 1984. godine i mogu vam reći da nije bilo tak’ loše k’o sad. Prije nismo mogli proizvesti voća kol’ko smo ga prodavali, sad ga ne možemo uopće prodati”, govori nam, pa dodaje da prodaje svoje maline i borovnice ispod cijene, samo da što prije ode doma.

Foto: Zagreb.info

“Imam svoje nasade, pa mogu dati po nižoj cijeni samo da kaj prije odem doma i da se maknem s ove vrućine”, kaže.

Baš kao i Ivančica, i ova prodavačica s Dolca ima bojazan oko uvođenja eura. Kaže, “zna se kak’ se to radilo prije kad se prelazilo s marke na euro, zaokruživalo se”, ali gore od toga joj je što nema ljudi.

“Bojim se da uskoro niti besplatno nećemo moći podijeliti jer nećemo imati kome!”, zaključuje.

Komentari