(FOTO) Radovi na pješačkoj zoni u punom jeku: Pogledajte nove vizure Stare Vlaške

Završne pripreme za otvaranje pješačke zone u Staroj Vlaškoj. (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

U punom jeku su završne pripreme za otvaranje pješačke zone u Staroj Vlaškoj – do otvorenja je ostalo još dva dana. Iz Grada su poručili da će otvorenje biti 28. svibnja u 10:30 sati, a djeca iz obližnjih škola će zajedno s uličnim umjetnicima oslikati prostor. Planiran je i glazbeni program, kao i sajam obrtnika koji bi trebao podsjetiti na ono što je Vlaška prije bila – ulica obrtnika.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Promet za automobile je zatvoren, a od nedjelje su ondje pomaknuta parkirališna mjesta. Prostor će ostati pristupačan za interventna vozila, dostavu i za stanare.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Projekt pješačke Vlaške nastao je u partnerstvu kopenhagenskog arhitektonskog studija Healthy Systems i zagrebačkog Studija ii.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Pješačka zona starom Vlaškom protezat će se od Palmotićeve do Draškovićeve. Postavljaju se kružne, betonske žardinjere koje su ujedno i klupe, a bit će ih deset. U tijeku je postavljanje i pet žardinjera trometarskog promjera za stablašice te pet žardinjera jednometarskog promjera koje su rezervirane za grmolike biljke.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U žardinjere su posađene japanske šljive, manje grmolike sadnice i magnolije, za koje je zamjenik gradonačelnika, Luka Korlaet rekao da su simbol izgubljenih magnolija sa Trga žrtava fašizma.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Žardinjere su rađene od recikliranog materijala, konkretno betona, koji je iskorišten od materijala iz obnove od potresa. Riječ je o privremenoj preobrazbi Vlaške ulice jer je za trajnu preobrazbu potrebno provesti javni urbanistički plan i natječaj.


Komentari