(FOTO) Prosvjed povodom Dana planeta Zemlje: Zagrebački ogranak globalnog pokreta za klimatsku pravdu traži rješenje

Foto: Extinction Rebellion Zagreb

Aktivisti i aktivistkinje Extinction Rebelliona danas su prosvjednom akcijom u 5 do 12 na Markovom trgu u Zagrebu obilježili Dan planete Zemlje.

Svijećom koja predstavlja Zemlju koja gori i transparentom “Vrijeme nam istječe” ukazali su na hitnost djelovanja protiv klimatskih promjena, dok su rukama umrljanim u “naftu” simbolizirali odgovornost hrvatskih političara za nastavak štetnih ulaganja u fosilnu industriju. Ogradu koja zabranjuje pristup Vladi i Saboru označili su trakom s natpisima “mjesto klimatskog zločina”.

“Hrvatska politika laže građanima da se zalaže za borbu protiv klimatskih promjena i zagađenja Planete, dok istovremeno pogoduje fosilnoj industriji. Prošli vikend ministar Ćorić simbolično je sudjelovao na akciji čišćenja na Medvednici te isticao kako želi čistu Hrvatsku, dok paralelno svojim odlukama podržava loše sustave gospodarenja otpadom, ali i sječu šuma te emisije CO2 iz fosilne industrije nafte, plina pa čak i ugljena koji ostale zemlje Europske unije potpuno izbacuju. Mi mu poručujemo kako trebamo čišćenje od fosilne industrije. Štetne politike ove Vlade koče Hrvatsku na putu prema zelenoj tranziciji te uništavaju Planetu i izglede budućih generacija za zdrav i siguran život na njoj”, upozoravaju iz Extinction Rebelliona Zagreb.

Znanstvena istraživanja, tvrde, upozoravaju iz dana u dan na zagrijavanje atmosfere, topljenje ledenjaka, masovno izumiranje vrsta. Svakodnevno svjedočimo rekordnim temperaturama i sve učestalijim elementarnim nepogodama, govore aktivisti, a sve to kao posljedica ljudskog djelovanja i spaljivanja fosilnih goriva.

Ako se žele postići ciljevi sprječavanja porasta globalnog zagrijavanja ispod 1,5 °C od predindustrijskog, koji su dogovoreni Pariškim sporazumom, nužna je tranzicija na obnovljive izvore energije kao i značajne promjene u upravljanju resursima na Zemlji, rekli su.

Foto: Extinction Rebellion Zagreb

Hrvatska se kao članica Pariškog sporazuma obvezala poduzimati potrebne mjere, no posljednjih godina svjedočimo novim štetnim projektima fosilne industrije, upozoravaju iz ove udruge, kao što su proširenje područja za istraživanje i ekstrakciju nafte, LNG terminal ili najavljivana termoelektrana na ugljen Plomin 1, što je u suprotnosti sa Sporazumom.

Smatraju i kako je poražavajuće da Hrvatska kao jedna od najsunčanijih zemalja Europske unije najmanje ulaže u projekte sunčanih elektrana. Na začelju smo Europe i po ulaganjima u energiju iz vjetra ili termalnih izvora, infrastrukturu za električna vozila, a ambiciozniji koraci poput uvođenja cijene na emisije stakleničkih plinova u Hrvatskoj nisu ni u planu. Pomoć države u kriznim situacijama koje nam prijete zbog posljedica klimatskih promjena spora je, netransparentna i nedovoljna, razočarani su u Extinction Rebellionu.

Foto: Extinction Rebellion Zagreb

“Najviše pogođene posljedicama klimatskih promjena najčešće su upravo najranjivije skupine, poput malih poljoprivrednika, radnika u turizmu, siromašnih zajednica. Njima se redovito otimaju resursi ili oni žive u blizini izvora zagađenja, blizu lokacija s povećanim rizikom od požara ili poplavnih područja. Kao posljedica globalnog zagrijavanja znanstvenici predviđaju porast razine mora u Hrvatskoj i potapanje u priobalnom području, kao i učestale ekstremne vremenske uvjete, poplave, suše i požare. Treba se zapitati je li to budućnost kakvu želimo ostaviti generacijama poslije nas”, kažu.

Iz zagrebačkog ogranka Extinction Rebelliona, inače globalnog pokreta za klimatsku pravdu, prozivaju izvršnu vlast na Markovom trgu za klimatski zločin.

“Dan planete Zemlje nije samo danas, već svaki dan. Stoga vas sve pozivamo da nam se pridružite u borbi za klimatsku pravdu i buntu za opstanak”, poručuju za kraj aktivisti.

Foto: Extinction Rebellion Zagreb


Komentari