(FOTO) Ovo je biciklistička staza na Zagrebačkoj aveniji: Biciklisti se spuštaju na ugibalište autobusa, propuštajući automobile i buseve

Ilustacija: Marko Lukunic/PIXSELL

Novopostavljeno ugibalište za autobuse na Zagrebačkoj aveniji dobilo je pripadajuću autobusnu stanicu. Ista je pak postavljena na kolnik koji već dijele pješaci i biciklisti. Naime, na toj strani iscrtana je, doduše blijedo, staza za bicikliste koji voze u smjeru Selske ceste.

Nakon radova na stanici, iscrtana je i nova biciklistička staza koja sada odjednom ide preko ugibališta za autobuse. To znači da biciklisti moraju sići s kolnika na samo ugibalište gdje ne samo da staju autobusi nego se nerijetko zaustavljaju i automobili. Ne moramo ni spomenuti da se nerijetko dogodi da isti to rade bez signalizacije.

Iz grada su upoznati o spornoj stazi. Naime, kako javlja Index, oni su sve prijavili gradu koji je nakon toga poslao inspekciju. Nakon toga na stazu je dodan “trokut” koji označava sporednu traku.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

To znači da su biciklisti dužni propustiti sve druge prije nego se sami nastave voziti stazom.

Iz grada navode i da je na projekt te regulaciju biciklističkog prometa nadležno Ministarstvo unutarnjih poslova koje je izdalo propisanu suglasnost. “Općenito u prometu, a posebno na takvim kritičnim mjestima gdje dolazi do kolizije sudionika i zajedničkog korištenja iste prometne površine, svi sudionici dužni su poštivati prometna pravila, voditi računa o sigurnosti, razvijati solidarnost, humane i etičke odnose, štititi zdravlje i život drugih osoba te uvažavati jedni druge”, zaključili su u odgovoru za Index.


Komentari