(FOTO) OVAJ DOGAĐAJ NIJE MOGLA PROPUSTITI NI SEVERINA: Donosimo djelić atmosfere s popularnog festivala

Marko Prpic/PIXSELL

U zagrebačkoj Tvornici Kulture ovog se vikenda održava 24. međunarodni festival stripa Crtani Romani Šou.

Osim pregršt novih i starih stripova, crtanja, predavaja, izložbi i kvizeva, posjetitelji su se družili s poznatim domaćim i stranim autorima te – Severinom.

Priče proizašle iz stranica stripova u zadnjih su petnaest godina osvojile svijet. Ne postoji medij koji nije u njima tražio inspiraciju – od filmova i serija od radio drama i Pulitzerom nagrađivanih strip reportaža. Strip je iznenadno ušao u sve pore globalne kulture i odredio trenutni zeitgeist.

Foto: Facebook

Hrvatska je velikim djelom nesvjesna svog značajnog mjesta unutar istog i pojedinaca koji su je do tamo doveli. Neke od najpoznatijih svjetskih stripova poput Thora, Wonder Woman, Deadpoola, X-Mena… stvarali su i stvaraju za našu javnost samozatajni umjetnici, a vani cijenjeni autori. Festival stripa Crtani Romani Šou koji se ovog vikenda održava u Tvornici Kulture odlična je prilika za upoznavanje s tim autorima i njihovim radom na jednom mjestu.

Legenda kaže da su Dalibor Talajić Talaja, Ivan Prlić Prle, Tihomir Tikulin Tico i Ana Marinković došli na ideju u Zagrebu osnovati međunarodni festival na koji će dovoditi svjetske strip-crtače dok su se jednom prilikom kasnih devedesetih vraćali vlakom s festivala stripa u Vinkovcima.

Foto: Facebook

Grupa studenata i strip autora okupljena oko nekih od najpoznatijih domaćih fanzina (Endem i Stripoholic), koja je tih godina počinjala i s različitim angažmanima na Radiju 101, zamišljeno je i ostvarila.

Tako je 1998. nastao je Crtani romani šou, pod kumstvom pokojnog velikana hrvatskog stripa Edvina Biukovića (1966. – 1999.), koji mu je ime dao prema svome stripu Funny Comics Show.

Foto: Facebook

Kao posebne goste ove godine organizatori ističu Glenn Fabryja (Slaine, Preacher, Judge Dredd, Thor), Reinhard Kleisa, autora strip biografija Nicka Cagea, Johnnyja Casha, Castra i David Bowieja, autora dječjih stripova Tomislava Beštaka, mladu ilustratoricu Mihaelu Erceg i legendarnog Igora Kordeja.

Jučer je na otvorenju poseban gost bila i Severina koja je promovirala knjigu Max Bunkera, kultnog autora Alan Forda, čiju naslovnicu krasi njena pojava.

Komentari