(FOTO) OSLIKAVA SE NOVI MURAL KOD MSU: Gradonačelnik dao suglasnost, a autorica otkrila skriveno značenje

Foto: MSU

Na istočnom zidu zgrade Muzeja suvremene umjetnosti u četvrtak je započelo iscrtavanje murala “Muzej za svakoga” autorice Agate Lučić.

U petak se oslikavanju priključuju i mladi koji su se prijavili za participaciju u oslikavanju čak 100 metara uz uređeno šetalište s istočne strane zgrade Muzeja, a djelo autorice Lučić pobijedilo je na natječaju na koji je, kako nam govore iz Muzeja suvremene umjetnosti, zaprimljeno 11 radova.

“Rad Agate Lučić ’Muzej za svakoga’ izabran je jer je najbolje odgovarao cilju samog Natječaja ’Uzmi kist u svoje ruke!’ – otvaranju Muzeja širokoj publici te komuniciranje i povezivanje sa stanovnicima Novog Zagreba”, rekli su pa izdvojili opis koncepta rada kojeg je sama autorica istaknula u svojoj prijavi.

“Idejom za mural ’Muzej za svakoga’ voljela bih zaintrigirati okolne prolaznike Muzeja suvremene umjetnosti da zaista uđu u prostor koji ima mnogo toga za pokazati. Muzej bi po meni trebao biti mjesto učenja, istraživanja, inspiracije, kreativnosti te sam ovom skicom htjela to i prikazati. Likovi duž cijele linije okruženi su umjetničkim djelima te ih komentiraju i proučavaju, zaintrigirani su umjetničkim artefaktima, uzbuđeni su i sretni zbog odlaska u muzej i novih otkrića koje će na licu mjesta i doživjeti. Za umjetničke radove na muralu povremeno sam se referirala na modernu i suvremenu umjetnost (npr. Julije Knifer, Ivan Kožarić, Marina Abramović i Ulay, Bauhaus, op art…), a neke artefakte sam izmislila. Vodila sam se time da likove želim prikazati kao energične, sretne, dinamične, u pokretu kako bi mural doista primamio i zainteresirao ljude za ulazak u muzej i svijet umjetnosti”, istaknula je autorica.

Inače, za oslikavanje murala bila je potrebna i suglasnost gradonačelnika koji je dakako odobrio ovaj rad.

Foto: MSU
Foto: MSU

Komentari