(FOTO) Novom umjetničkom intervencijom muzejska građa izlazi na ulice i progovara o sadašnjem teškom trenutku

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Galerije Klovićevi dvori i Gradec zahvaljujući autorskom djelu Borisa Barea i Ive Gašparić  postale su mjesto umjetničkog projekta pod nazivom Vani. Naime, uokvirene velike slike čiji su motivi inspirirani građom Klovićevih dvora izlaze iz interijera i postavljeni su na zapušteno pročelje Galerije Gradec koja tako postaje zid za izlaganje umjetničkih djela.

Predimenzionirane skulpture predstavljaju publiku kao dio izložbe, u koju se uklapaju i slučajni ili namjerni prolaznici te tako “uvučeni” postaju sastavni element umjetničkog rada.


Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Turistička zajednica grada Zagreba u suradnji s udrugom Nas dve do 27. studenoga realizira inovativni projekt kojim umjetnost izlazi iz muzejskih prostora i kreće ususret publici. Projekt povezuje tri odabrana gradska muzeja – Umjetnički paviljon, Muzej za umjetnost i obrt te Klovićeve dvore.

Na taj način umjetnici progovaraju o sadašnjem trenutku, ali i nastavljaju održavati suživot posjetitelja i muzeja narušenog u ovo vrijeme pandemije i istodobnog jakog potresa koji je Zagreb pogodio 22. ožujka ove godine.


Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sva su ta događanja utjecala na sadržaj muzejskih eksponata. Naime, odabrani umjetnici izabiru reprezentativne i prepoznatljive motive iz muzeja koji ih inspiriraju za stvaranje originalnog sadržaja izvan muzejskog prostora. Način je to da pročelja muzeja i prostori koji ih okružuju dobiju novu funkciju i postanu galerijski zid za predstavljanje umjetničkih radova te tako mijenjaju sliku grada, ali i daju priliku njegovim umjetnicima.

 


Komentari