(FOTO) NOVI IZGLED DEŽELIĆEVE: Jedna prometna traka manje za automobile, više prostora za bicikliste

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Deželićeva ulica ovih je dana dobila novi izgled. Riječ je o uspostavi nove biciklističke staze koja bi trebala biti dio biciklističke magistrale od Trga F. Tuđmana do Maksimira koju su još 2012. godine inicirali iz Sindikata biciklista.

“Magistrala istok – zapad predstavljala bi ogledan primjer biciklističke staze koja bi povezala istok i zapad grada i to prema principu destimulacije automobilskog i stimulacije biciklističkog prometa. Magistrala bi se većinom sastojala od široke, kvalitetne, dvosmjerne biciklističke trake, a mjesto za nju bilo bi dobiveno oduzimanjem jedne prometne trake automobilima”, pojasnili su iz Sindikata.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Magistrala bi prema njihovom planu bila duga 6,7 kilometara, a povezivala bi Trg dr. Franje Tuđmana s Maksimirom, a ruta bi izgledala ovako:  Trg Franje Tuđmana – prilaz Đure Deželida – Trg maršala Tita – Masarykova ulica – Ulica Nikole Tesle – Amruševa ulica – Palmotideva ulica – Ulica Nikole Jurišida – Martideva ulica – Rakovčeva ulica – Štoosova ulica – Harambašideva ulica – Ružmarinka ulica – Svetice – Maksimirska cesta.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

“Magistrala je dio dulje rute kojom se biciklistički povezuje Zaprešić (i Podsused) i Dugo Selo (i Sesvete) – ova magistrala bi bila središnji dio te buduće županijske super-magistrale. Time bi se stvorila odlična biciklistička veza samog centra grada i gotovo svih istočnijih četvrti, broj građana koji u grad putuju biciklom bi se bitno uvećao, a smanjilo bi se automobilsko opterećenje na svim prilaznim prometnicama i u centru grada”, najavili su ranije iz Sindikata biciklista.

Sadašnjim uređenjem, parkirna mjesta su pomaknuta prema jugu na kolnik, stabla se ne diraju, a biciklistička staza u smjeru zapada će se smjestiti uz pločnik. Za smjer prema istoku bit će označeni ‘sharrowsi’ na južnoj kolničkoj traci.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Nova prometna regulacija u Deželićevoj izazvala je raspravu jer dio Zagrepčana smatra kako će se stvoriti veće gužve s obzirom da je jedna traka manje za vožnju automobilima. Također, neki su upozorili i da je opasno voziti se tu biciklom zbog auta koji izlaze s parkinga, o čemu smo ranije pisali.


Komentari