(FOTO) NOSTALGIČNA POSVETA! Legendarni Vrageci dobili mural na lokaciji gdje se snimala serija

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Još jedan mural uljepšao je zagrebačke ulice, a osvanuo je u Kušlanovoj. Na ulazu u Teniski klub Klinček Zagrepčane je oduševila nostalgična posveta legendarnim Smogovcima.

Vesela obitelj Vragec simbolično se smjestila na Peščenici gdje su i živjeli u seriji. Isto tako, radnja se odvijala i snimala na toj lokaciji i još par okolnih.

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Avanture “Smogovaca” u pet je knjiga opisao književnik Hrvoje Hitrec, koji je i autor scenarija za seriju. Na ideju da se napravi serija prema Hitrecovoj knjizi došao je 1981. godine tadašnji urednik Programa za djecu i mladež Pajo Kanižaj. Sveukupno je snimljeno 38 epizoda, a serija je zaživjela u šest sezona.

Serija se snimala sve do sredine 90-ih u razmacima od nekoliko godina. U epizodama su se pojavila i brojna kultna lica poput voditelja tadašnje “Kviskoteke” Olivera Mlakara, pjevača grupe “Azra” Branimira Štulića, pjevačice Josipe Lisac, trenera Miroslava Ćire Blaževića, pa i samog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana.

Braća Dragec, Pero, Mazalo, Cobra, Štefek i Buco Vragec stekli su sve simpatije publike, a njihove dogodovštine nasmijavale su publiku sve do zadnje epizode.

Komentari