(FOTO) NEDJELJNA KAVA U NOVOM RUHU: Njima ni zatvoreni kafići nisu pomrsili račune

foto: Ana Korenić

Ime je dobio po biskupskim ribnjacima, koji su se ovdje nalazili sve do 19. stoljeća kad je cijeli prostor pretvoren u perivoj engleskog tipa, s vodopadima, egzotičnim biljkama i ukrasnim kipovima. Park je uređen na poticaj biskupa Alagovića, 1829. godine, a proteže se uz istočne zidine Kaptola  – naš park Ribnjak.

U njemu se nalazi tek spomenik Stid, Antuna Augustinčića, te spomenik hrvatskom pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću. Trebao je postati i parkom skulptura, ali ta ideja nikada nije do kraja ostvarena.

Park se danas prostire na gotovo 40.000 četvornih metara površine i u njemu se može vidjeti trideset godina stara tisa, stari primjerak atlaskog cedra, mnoštvo magnolija i likvidambara.

U parku su često organizirana razna događanja čiji su programi prilagođeni svim uzrastima! Da nema  koronavirusa, vjerojatno bismo dobar dio Adventa u Zagrebu provodili u o ovom parku, mjestu lijepih uspomena iz djetinjstva, prvih poljubaca, obiteljskih popodneva, ‘tračanja’ na klupi, čitanja knjige i druženja sa četveronožnim njuškama.

Zato ne iznenađuje što smo u ovo nedjeljno jutro naišli na lijepe prizore naših sugrađana, ali i djece, koji su odlučili iskoristiti lijepo vrijeme za stvaranje novih uspomena u ova neobična vremena.

Njima zatvoreni kafići, kao niti nedostatak adventskog programa u gradu nisu pomrsili planove!

foto: Ana Korenić
foto: Ana Korenić
foto: Ana Korenić
foto: Ana Korenić
foto: Ana Korenić
foto: Ana Korenić
foto: Ana Korenić
foto: Ana Korenić


Komentari