(FOTO) MISTERIJ KOJI ‘PROGANJA’ ZAGREPČANE: Do danas se ne zna značenje ove poruke, a teorije se samo nižu

Foto: Google Maps

Gotovo da nema Zagrepčana koji ne zna za, sada već kultni, grafit na Savskoj cesti.

”Kaj ti stara radi Zadar?” riječi su koje već godinama praktički ”proganjaju” purgere, a do danas se još uvijek ne zna tko je autor, a da stvar bude gora – niti značenje te poruke. Grafit je postao toliko poznat da se navodno u Zadru pojavila i inačica koja kaže: ”Ja san napisa kaj ti stara radi Zadar”.

S godinama su se rodile i brojne teorije o tome što stoji iza te poruke, a ovih su se dana Zagrepčani ponovno užarili od rasprave o čemu se tu radi.

Foto: Google Maps

Jedna od njih glasi da se autoru omaknula pogreška pa je napisao Zadar, umjesto ”za dar”, što bi značilo da je ideja bila napisati: ”Kaj ti stara radi za dar?” Ako je ta teorija i točna, nije ništa olakšala rasvjetljivanje značenja jer niti u toj varijanti ljudima nije jasno što bi to trebalo značiti.

Zato postoje dvije logičnije teorije, no kao i prva, i one su još uvijek na razini urbane legende, a sve su ih prije 10 godina Zagrepčani iznijeli na Facebook stranici posvećenoj samo ovom grafitu. Valja istaknuti i da tu stranicu prati više od 14.000 ljudi, što samo govori o koliko je velik misterij koji godinama ”proganja” sve koji ga zamijete.

Cibona ili Vjesnik?

Tako dio Zagrepčana tvrdi da je riječ o – Ciboni.

”Djevojčice i dječaci, taj natpis je nastao u vrijeme dok je hrvatska košarka bila gledana i dok je najveći derbi bio Cibona – Zadar, pa pošto su gostujući navijači uvijek dolazili i odlazili Savskom mogli su vidjeti taj natpis koji predstavlja bezopasnu provokaciju u navijačkom smislu, ništa više. Nadam se da ste prosvjetljeni”, poručio je tada jedan navijač košarke.

Druga od logičnijih teorija smatra da je grafit povezan s – novinarstvom, točnije Vjesnikom čija se zgrada nalazi u neposrednoj blizini grafita.

”Misterija je riješena. Iz izvora bliskom Vjesniku: Nekada su postojale tematske rubrike u Vjesniku po regijama – jedna od njih je bila zadarska i smatrala se praktički kaznom; najgore je prošla ona ili onaj koji bi radio tu zadarsku regiju. Od tuda i posprdno ‘Kaj ti stara radi Zadar?”’, napisao je uvjereno jedan od komentatora prije pet godina. Je li to zaista tako, ako se autor grafita nikada ne javi – zauvijek će ostati misterij zagrebačkih ulica.


Komentari