(FOTO) Kušanje slastica po Zagrebu: Istražili smo najbolje zagrebačke slastičarnice

FOTO: Amelie

Kad padne šećer, slastičarnica je jedino mjesto na kojem želimo biti. Skoro da nam je svejedno o kojoj se radi, ali ipak nije tako. Ako možemo birati s čime ćemo nagraditi svoje nepce onda biramo samo najbolje slastice.

Namjera nam je bila koncentrirati se isključivo na centar Zagreba, a onda smo se sjetili mjesta koja nikako ne možemo izostaviti u ovoj priči. I dok neke kultne zagrebačke slastičarne žive na staroj slavi, ali su izgubile na kvaliteti još uvijek postoje one koje su “uvijek iste” i drže visoki standard. Jedna od takvih slastičarnica sigurno je i Jakišić u Zvonimirovoj koja u svojoj ponudi ima vječne klasike kojima se uvijek vraćamo. Orijent je također jedna od onih za koje se isplati potegnuti na Maksimirsku, a slastičarnica Zagreb nam je uvijek na dohvat ruke. Pored njih tu je još nekoliko mjesta koje volimo posjetiti i uvijek isprobati neku novu slasticu.

Slastičarnica Zagreb, Masarykova 4 

Ova slastičarnica otvorena je davne 1950. godine i do danas je mijenjala svoje ruho, kao što su se mijenjale finese u izradi slastica. Kolači, torte, praline, sladoledni kupovi i slastice u čaši, nadopunjuje i slana ponuda kojoj je teško odoljeti. Mjesto na kojem možete pojesti klasike poput torte Zagreb koja je osmišljena još prije 25 godina iz težnje da se stvori tipično zagrebačka slastica, a možete i uživati u prhkoj crostati od jabuka koja je fe-no-me-nal-na i topi se u ustima. Još ako joj priljubite kuglicu vanilije, sreći nema kraja.

12132484_1124663127561330_8339298541961524011_o

Slastičarnica Orijent, Maksimirska 34 

Još jedna slastičarna koja funkcionira kao obiteljski obrt još od 1936. godine, a ističe se po tome što u svojim proizvodima koriste isključivo vrhunske prirodne sastojke. Za sladoled tvrde da ga izrađuju po stogodišnjoj recepturi, a kolače smišljanju s najnovijim svjetskim trendovima. Kod njih ćete svake sezone naći neku novu kombinaciju okusa sladoleda, a torta od đumbira nas je oduševila dok Doboš tortu svakako trebate probati ako to još niste učinili.

Slastičarnica Jakšić, Ulica kralja Zvonimira 30

Ako ste ludi za kremšnitama, a ne da vam se potegnut do Samobora, onda vam je Zvonimirova na dohvat ruke. Slastičarnica Jakšić poznata je po prefinim štrudlama i kremšnitama, ali u svojoj ponudi ima još mnogo dragulja koje vrijedi isprobati. Retro kolači poput Linzer šnita, Bohem kocke ili Sacher torte ovdje morate isprobati. Neki dan su se vratili s godišnjeg odmora tako da nema straha da ćete poljubiti vrata ako se uputite na desert.

Jaksic-Sacher-hd

Ameliè, Vlaška 6, Dobri Dol 49, Duknovićeva 4

Slastičarnice Amelie u Zagrebu se nalaze tek 5 godina, ali njihov uspjeh potvrđuju čak tri otvorene lokacije. Iako vlasnica ističe kako je u ostvarivanju snova bilo puno uspona i padova, mi nekako vidimo i degustiramo samo fine slastice koje mame iz izloga. Domaći sladoled Ameliè s potpisom napravljen je od vanilije, šumskog voća i prženih badema je božanstven, a ovo mjesto je poznato zbog toga što se vlasnica i osoblje jako trude oko namirnica. Ondje uvijek imamo dilemu što naručiti, a mi preporučujemo Vranyczanz kolač ili tart od oraha i karamele.

11250929_950269095040294_1851957165916099040_o

Na cesti b 041, Masrykova 25

Još jedno mjesto u gradu koje će utažiti želju za slatkim, odmah. Jedno od ponajboljih odredište za sladoled po talijanskoj recepturi, ali i dosta dobra selekcija kolača. Mnogi tamo dolaze samo zbog sladoleda od tamno čokolade kojem još uvijek nismo našli ravnog.

Od Britanskog trga do Maksimira

Prošetali smo od Britanskog trga do Maksimira i izabrali slastičarnice čiji su nas deserti oduševili.

Za početak, Kava/Tava! Nije klasična slastičarnica, ali njihove američke palačinke s preljevima ili cornflakes s voćem i jogurtom iako se tradicionlano jedu za doručak, nama prijaju u bilo koje doba dana. O popularnosti Kave/Tave svjedoči i više od 38 tisuća “lajkova” na Facebooku. Možete ih pronaći na Britanskom trgu ili na početku Tkalčićeve.

Slastičarnica Vincek u Zagrebu postoji na čak šest lokacija, no uvjerljivo je najpoznatija ona u Ilici 18. Često za sladoled morate čekati u redu, ali strpljenje će vam se svakako isplatiti. Njihovi klasični kolači poput kremšnita ili Sacher torte sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

Slastičarnica Millennium nalazi se na jednoj od najfrekventnijih lokacija u gradu, u Bogovićevoj ulici, a savjetujemo vam da dok šetate se osvježite originalnim desertom –sladolednim koktelom od jagode.

Slastičarnica zbog koje smo zavoljeli američke deserte postala je hit čim je otvorena. The Cookie Factory u Tkalči pravo je mjesto za klasične američke deserte poput brownieja sa sladoledom ili američkih keksa po kojima je i dobila ime.

Facebook/Mak na konac
Facebook

Ovu slastičarnicu pohvalio je i novinar New York Timesa

Bez konkurencije najbolji cheesecake pojest ćete u TORTE i to. Osim proslavljene torte od sira svakako kušajte i Brownie tortu rezerviranu za čokoladoljupce. Ovaj uspješan lanac slastičarnica možete pronaći na čak pet lokacija u gradu (Centar Kaptol, Teslina 7  Babonićeva 121, Vrbanićeva 22, te Grahorova 5).

Slastičarnica Amélie oduševila je novinara New York Timesa koji je posebno pohvalio njihovu tortu Amélie, a njihovim desertima pripremljenim u duhu francuskih slastica možete se osvježiti nadomak Katedrale u Vlaškoj 6 ili u neposrednoj blizini parka Maksimir u Duknovićevoj 4.

Facebook/Amelie
Facebook/Amelie

Ako ste već apsolvirali američke i francuske deserte, što kažete na slastice u britanskom duhu? Upravo takve deserte pronaći ćete u Cup&Cake-u u Vlaškoj 45. Od keksića koje možete grickati uz čaj poput pravih Engleza možete isprobati i neobičnoj Guiness torti od crnog piva ili omiljenoj torti kraljice Viktorije koja je po njoj dobila ime.


Komentari