(FOTO) KAKAV SPEKTAKL U GRADU! Mažoretkinje izvele Cafnšrajt uoči pomalo tajanstvenog obreda

08.11.2021., Zagreb - Mazoretkinje obisle centar grada s bakljama uoci inicijacije za nove predvodnice i razvodnice. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Zagrebačke mažoretkinje u ponedjeljak navečer su osvijetlile središte grada svojim bakljama, a povod za to bila je inicijacija novih predvodnica i razvodnica.

No, uoči same inicijacije, mažoretkinje su održale tradicionalni cafnštrajtn. Stara je to zagrebačka tradicija koje se još uvijek drže mažoretkinje. U prošlosti, cafnštrajtn su provodili vojnici zagrebačkih garnizona Austro-ugarske monarhije kada bi im bio postavljen novi zapovjednik, a mažoretkinje tu tradiciju provode već godinama. Tada su vojnici sa bakljama u rukama hodali gradom, baš kao i mažoretkinje sinoć.

Foto: Pixsell/ Josip Regović

Nakon što su prošetale gradom, mažoretkinje su se smjestile u Starogradsku vijećnicu u Ćirilometodskoj ulici gdje su nova razvodnica i predvodnica pristupile tajnoj inicijaciji.

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

O samoj inicijaciji ne zna se puno jer mažoretkinje brižno čuvaju tu tajnu, no na njihovim stranicama piše kako je ceremonija zbog epidemioloških mjera morala biti nešto manja. No, proslava se završila, već tradicionalno, u kultnom gornjogradskom restoranu.

Photo: Josip Regovic/PIXSELL


Komentari