(FOTO) Iskoristite zagrebački biser: Sunčana nedjeljna rekreacija na Medvednici na jednoj od 72 planinarske staze

medvednica.info

Odmak od gradske vreve.

Iskoristite sunčanu nedjelju, izađite iz svoja četiri zida i svog dvorišta, istražite zagrebački biser; Medvednicu koja se nalazi tik “pod našim nosom” i koja je idealan poligon za sportsko-rekreativne aktivnosti. Osim što ćete punim plućima udahnuti svjež zrak, rekreirati se u dobrom društvu i stopiti se s prirodom, možete upoznati neku od čak 72 planinarske staze.

Na putovanje možete povesti i svoje četveronožne ljubimce, a kome ne godi vrijeme u prirodi u gradu pod Sljemenom?

Vikendom na Medvednicu

Medvednica se ponekad naziva i Zagrebačka Gora (iako je to samo jedan dio Medvednice prema gradu). Najviši vrh Medvednice zove se Sljeme, nalazi se na 1035 m nadmorske visine i do njega se može doći vozilom jer je do Sljemena cesta uređena (asfaltirana) i redovno održavana. Iako je Sljeme naziv vrha planine, taj naziv također se često koristi kao naziv za cijelu planinu Medvednicu.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kako je Medvednica u neposrednoj blizini Zagreba, ona je zanimljiva velikom broju ljudi koji vole prirodu i traže odmor izvan gradske vreve, posebice preko vikenda. Mnoga planinarska i lovačka društva iz grada i okolice, razne udruge, šumarija i ljubitelji prirode održavaju Medvednicu pristupačnu posjetiteljima.

Na Sljemenu su do danas izgrađeni brojni planinarski i skijaški domovi, te gostionice, uređena izletišta i skloništa.

FOTO: Wikipedia

Planinarske staze

Do podnožja Medvednice može se doći tramvajem i autobusom. A do vrha se možete penjati brojnim označenim planinarskim stazama. U ovoj tablici nalazi se popis planinarskih staza na Medvednici. U kolonama su navedene duljine staza, okvirno vrijeme potrebno za njihov prolaz te slobodna procjena težine staze u rasponu od 1 (najlakša) do 5 (najteža).


Komentari