(FOTO) Proslavite Dan planeta Zemlje u prirodi i uživajte u sunčanom vikendu na ovim zagrebačkim lokacijama

FOTO: Ivan Klindić

Priroda je najljubazniji liječnik i najbolji lijek za dušu i tijelo.

Proljeće je stiglo, sunce nas grije i mami već danima da krenemo u pustolovine sa svojim cipelicama-lutalicama, maknemo se iz svoja četiri zida i napunimo baterije. Na taj način ćemo uživati na svježem zraku, suncu, vikendu, ali i kvalitetno “proslaviti” Dan planeta Zemlje.

Ako želite uživati u divnom vremenu, a ne znate gdje, jedna od ovih 10 lokacija koje donosi RealZagreb sigurno će vam dati ideju kako kvalitetno provesti dan u prirodi! Ako vaš izbor nije bila Medvednice, ne brinite, Zagreb je pun zelenih površina koje vas pozivaju da uživate u prirodi, udahnete zrak i osjetite ljeto u najljepšem gradu.

Hranu i piće u košaricu, deku pod ruku i uživajte sami ili u društvu na zagrebačkim mjestima kojima sigurno nećete odoljeti, a koja će vam donijeti prijeko potrebni mir jer – priroda je najljubazniji liječnik i najbolji lijek za dušu i tijelo.

Maksimir

FOTO: justzagreb.com
FOTO: justzagreb.com

Maksimir je najveći zagrebački park – pokriva više od tristo hektara, kao njujorški Central Park. Ovdje je najviše travnatih livada u cijelom gradu, idealno za dan na otvorenom. Možete se smjestiti i na obali jednog od pet jezera. Na prvom i trećem jezeru mogu se unajmiti čamci na vesla. Za one koji žele hodati, preporučujemo peto jezero, na sjevernom dijelu parka, jer je najveće i najmirnije. Naćulite uši – u hrastovim šumama parka živi više od stotinu vrsta ptica, od kojih su neke, kao crvenoglavi djetlić, velika rijetkost u Europi.

U Maksimiru je i zagrebački zoološki vrt, smješten na otocima prvog jezera, kao i veliko dječje igralište. Cijeli je prostor spomenik parkovne arhitekture, u kojem su raštrkani paviljoni iz 19. stoljeća kao što je Vidikovac (s kavanom na terasi koja gleda na promenadu) i Paviljon jeke.

Jarun

FOTO: Instagram / minaharkerswan
FOTO: Instagram / minaharkerswan

Smješten na krajnjem jugozapadu grada, na lijevoj obali Save, Jarun je najbolji prostor za rekreaciju u gradu. Omiljeno je mjesto za šetnju, koturanje i bicikl, pogotovo na kružnoj cesti od šest kilometara. Jednu trećinu Jaruna pokrivaju jezera: regatna staza od dva kilometra, Veliko jezero, Malo jezero i šest otoka. Uz obale jezera uređene su velike šljunčane plaže, koje se ljeti pretvaraju u uređeno kupalište. Na velikim livadama s južne strane nalaze se drveni paviljoni gdje slobodno možete roštiljati ako stignete dovoljno rano – tko prvi, njemu djevojka!

Na zapadnoj strani nalaze se veslački, jedriličarski i jahački klubovi. Jarun ima mnoštvo pješačkih i biciklističkih staza, kao i nekoliko dječjih igrališta. Na sjevernom potezu uz Veliko jezero, iznad plaže, nižu se restorani i kafići s ljetnim terasama. Ako ste raspoloženi za hodanje, idite tramvajem do Savskog mosta i došećite se po savskom nasipu.

Bundek

Photo: Ivan Ramađa
Photo: Ivan Ramađa

Kad se 1955. godine počeo graditi Zagrebački velesajam, šljunak za izgradnju uzimao se na najbližem mjestu, današnjem Bundeku. Potpuno uređen prije desetak godina, ovaj je park najbolje odredište za obitelji s djecom. Veliko jezero, nekadašnja šljunčara, ljeti postaje uređeno kupalište. Most ga dijeli od Malog jezera, koje je uređeno kao minijaturna divljina, prirodno stanište biljaka i životinja. Područje oko jezera uređeno je kao zabavno-rekreativni park. Ima veliko i atraktivno igralište s penjalicama, kao i dva igrališta za manju djecu.

Oko jezera vijuga biciklističko-pješačka staza okružena šumarcima i livadama, gdje ima uređenih paviljona za roštilj. Bundek je mjesto raznih sajmova, festivala i koncerata, od kojih je najzanimljiviji svjetski festival vatrometa. Neki se događaji održavaju na ljetnoj pozornici na vodi, prema kojoj se spušta amfiteatar za dvije i pol tisuće ljudi. Odmah pokraj Bundeka je savski nasip, koji je na potezu između dva mosta posebno uređen za šetače i bicikliste.

Sljeme

FOTO: Instagram / nini.bubi
FOTO: Instagram / nini.bubi

Pješice ili automobilom, Zagrebačka gora nezaboravan je doživljaj. Ljeti su idealna mjesta za piknik u šumskoj hladovini, na primjer uz potok na stazi do Kraljičina zdenca. U proljeće ili jesen možda ćete tražiti sunce, a u tom slučaju najbolje je otići na Medvedgrad ili na sam vrh: na Činovničkoj livadi kod sljemenskog tornja ili na livadi kod Hunjke. Ne morate nositi ručak jer planinarski domovi nude izvrsnu i jeftinu domaću hranu.

Dotrščina

FOTO: Instagram / octophantie
FOTO: Instagram / octophantie

Spomen-park Dotrščina, posvećen žrtvama fašizma u 2. svjetskom ratu, nudi najveću samoću od svih gradskih parkova. Premda je park Maksimir samo petsto metara južnije, u Dotrščini nema gomila vikendaša kao u slavnijemu parku. Nakon što dođete do ulaza u park (s besplatnim parkiralištem), široka popločana staza vodi vas kroz šumu i pokraj nekoliko velikih modernističkih spomenika. Idealno za šetnju ili vožnju biciklom.

Savica

FOTO: cuvamonaspark.com
FOTO: cuvamonaspark.com

Savica je skriveni zeleni dragulj Zagreba. Kod ribičkog kafića nalazi se livada, a bujno raslinje pokriva obale nekoliko ribolovnih jezera. Pravi labirint stazica vodi oko ribnjaka i preko nekoliko otoka, koji su povezani drvenim mostićima. Ako idete ljeti, zaštitite se od komaraca. Mnogi građani nikad nisu ni bili ovdje, premda je lako stići cestom duž nasipa.

Cmrok

FOTO: Instagram / greta.tischler
FOTO: Instagram / greta.tischler

Najslavnija zagrebačka padina napuni se djecom svake zime, kad postaje omiljeno sanjkalište. Ali vrijedi otići do Cmroka u bilo koje doba godine. To je prostrana livada, koja je sama po sebi lijepo mjesto za piknik, ali prava je atrakcija zapravo šetnja do Cmroka. Iz Dežmanova prolaza ide se ravno na sjever, prvo pokraj starih vila na bedemima Gradeca, a onda Dubravkinim putem, jednom od najljepših zagrebačkih šumskih staza, koja će vas nakon pola sata ugodne šetnje dovesti ravno do livade.

Savski nasip

FOTO: Instagram / ana24_makeup
FOTO: Instagram / ana24_makeup

Premda je poznat prvenstveno kao staza za hodanje, trčanje i vožnju biciklom, Savski nasip ima mnogo lijepih mjesta gdje možete rasprostrti deku za piknik. Potpuni mir i tišinu naći ćete praktički svugdje, a ako želite biti bliže civilizaciji, izaberite potez od Mosta slobode do željezničkog mosta, gdje se možete smjestiti pokraj skulptura poredanih uz pješačku stazu ili u šumarku kod Kockice.

Fontane

Sitana Omer
Sitana Omer

Nove fontane i cvjetne lijehe u Aveniji Hrvatske bratske zajednice oživjele su središnju livadu i stvorile vrlo ugodan prostor za druženje. Ovo nipošto nije piknik u prirodi – s obje strane livade velike su prometnice – ali ako ste namjeravali razgledati Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, ovo je savršeno mjesto za odmor nakon kulturnog uzdizanja.

Ako ste poveli djecu, izaberite susjedni park na uglu s Vukovarskom, koji također ima livadu, ali i dječje igralište.

Tomislavov trg

Zagreb.info
Zagreb.info

Park između Umjetničkog paviljona i spomenika kralju Tomislavu jedno je od najljepših mjesta u cijelom gradu. S obje strane trga nižu se palače iz 19. stoljeća, a sam je park skladno uređen, sa šljunčanim stazama, cvjetnim lijehama i zelenim livadama.

Kad je ugodno vrijeme, ovdje se na travi izležavaju vesele skupine srednjoškolaca, studenata, ili putnika s naprtnjačama koji su upravo izašli iz Glavnog kolodvora. Kad razgledavate grad, ovo vam je najbolje mjesto za predah.


Komentari