(FOTO) INTRIGRANTNA BESPLATNA IZLOŽBA ODVIJA SE ULICAMA ZAGREBA: Tri umjetnika oslikala posebne lokacije, uskoro pristižu i nove

Foto: Ernest Mazarekić

Centar za posjetitelje TZGZ-a, na adresu Trg bana Jelačića 11, glavne stepenice tržnice Dolac te zaboravljeni panel u Radićevoj ulici kod broja 42, prve su tri lokacije na kojima su osvanuli umjetnička djela u sklopu projekta “Ulični triptih“.

Radi se naime o projektu u organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu i Turističke zajednice grada Zagreba kojim će tijekom cijele godine, svaka tri mjeseca, uvijek na drugim lokacijama, biti istaknuti radovi aktualne domaće street art scene.

Zagrebačke ulice postat će bogatije i šarenije zahvaljujući pravim malim umjetničkim remek djelima”, ističu iz “triptiha”.

Prva umjetnička djela već su osvanula na zagrebačkim ulicama, a oslikala su ih tri talentirana umjetnika.

Boris Bare oslikao je središnju lokaciju projekta, Centar za posjetitelje TZGZ-a, a rad je nazvao “Herman Gollubé”. Bare je inspiraciju našao u zagrebačkom arhitektu Hermanu Bolléau.

“Ivo Robić u svojim je šlagerima posebne stihove posvetio zagrebačkim golubovima, odnosno ‘pernatim pilotima’, kako ih je nazivao. Ja sam jednom od njih ovog puta dao ulogu poznatog arhitekta Zagreba”, govori Bare.

S druge strane, kod glavnih stepenica tržnice Dolac, Mislav Lešić oslikao je Uličnu rapsodiju.

“U mojoj nadrealnoj viziji tamburaši postaju prateći bend divovskom pijetlu koji pjeva u zoru usred stare gradske jezgre. Pokušao sam povući paralelu između mjesta mog odrastanja u Slavoniji s mjestom mog djelovanja u Zagrebu”, pojašnava Lešić.

Naposljetku, Zvonimir Haramija Hans oslikao je zaboravljeni panel u Radićevoj ulici, zarobljen među trakama komunalnog redarstva, a svojim riječima predstavio je Holy Bird.

“Slika je vesela, gotovo dječje naivna, a rad ne postavlja teška pitanja. Mislim da nam je baš to potrebno u tmurnoj svakodnevici. Iako ptica nije glavni element slike, ona simbolizira nadu u bolju budućnost”, zaključuje.

Iduće oslikavanje je najavljeno za lipanj 2021., a do tada će i ova djela krasiti zagrebačke ulice.


Komentari