(FOTO) ‘Image of War’: U Zagrebu otvoren muzej ratne fotografije

U Zagrebu na adresi Hebrangova 4 svečano je otvoren muzej ratne fotografije Image of War.

Prva izložba u muzeju prikazuje razdoblje rata u Hrvatskoj 1991.-1995., a osim fotografija profesionalnih fotografa uključuje i amaterske fotografije i svjedočanstva iz tog razdoblja. Otvorenju je prisustvovala Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, kustosica Sandra Vitaljić te brojni fotografi, autori fotografija izloženih u muzeju, uključujući Silvestra Kolbasa, Nikolu Šolića, Wadea Goddarda, Zlatka Kallea i mnoge druge.

Mi se ne bavimo poviješću Hrvatske ili poviješću Domovinskog rata. Mi se bavimo žrtvom, mi naprosto kažemo: ‘Rat je loš i moramo ga pospremiti u muzej!’. Ovaj dječak na fotografiji tu ili ova uplakana djevojčica tamo – njima i njihovim suzama je potpuno svejedno jesu li žrtve pravednog ili nepravednog rata, izjavio je Danilo Gregović, osnivač muzeja.

U dva mjeseca probnog rada muzej se već našao na visokom petom mjestu među muzejima u Zagrebu prema uglednom međunarodnom web portalu za turističke informacije “TripAdvisor”, a njegovo otvorenje popratili su i ugledni međunarodni turistički vodiči “Time Out” i “Lonely Planet”.


Iako izložba prikazuje fotografije hrvatskih, srpskih i međunarodnih fotografa, naglasak je stavljen na radove lokalnih fotografa jer mislim da je njihova pozicija bila po mnogočemu jedinstvena. Njih je rat zatekao u vlastitom dvorištu, a vrlo rijetko su već imali iskustva u ratnom izvještavanju. Radili su bez ikakve pripreme, noseći se i s vlastitim emocijama i osjećajem pripadnosti, rekla je Sandra Vitaljić, kustosica izložbe.

Posebnost novootvorenog muzeja jest činjenica da je jedan od rijetkih koji je izgrađen putem crowfundinga, grupnog financiranja. Desetke ljudi uplatilo je više od 50 tisuća kuna kako bi se omogućilo otvaranje muzeja putem crowfunding platforme Indigeogo.

Muzej je otvoren svakog dana, osim ponedjeljka, od 10 do 20 sati na adresi Hebrangova 4 u Zagrebu.

Komentari

loading...
-->