(FOTO) GROZOTA PO ULICAMA ZAGREBA: Jeste li znali da danas uopće ne morate raskititi bor? Da, dobro ste pročitali

Foto: Ana Korenić

Danas, u srijedu 6. siječnja, je blagdan Sveta tri kralja, što u hrvatskoj tradicijskoj kulturi označava završetak božićnog vremena. Dan je to kad su se mudraci Gašpar, Melkior i Baltazar prema Evanđelju došli pokloniti Isusu nakon rođenja u Betlehemu. Mnogi se pitaju koji se običaji vežu uz ovaj blagdan.

Onaj najistaknutiji među njima je skidanje ukrasa, kao i raskićivanje borova. Tako 6. siječnja većina gradskih trgova, ulica i domova ostaje bez Adventskog duha. Iako smo ove godine imali sasvim drugačije blagdansko razdoblje, bez velikog druženja, kuhanog vina i klizanja, ukrasa u gradovima nije nedostajalo, zbog čega su mnogi rado odlazili u duge šetnje sa svojim najbližima.

Foto: Ana Korenić

U našim krajevima preporuka je da se bor skida na današnji dan. Uostalom, ako ostavite ukrase i bor susjedi će pomisliti da slavite pravoslavni Badnjak i Božić, razmišljanje je mnogih.

Slobodno smo prijepodne odlučili iskoristiti za šetnju gradom, a na gotovo svakom uglu su nas dočekala bačena božićna drvca, što djeluje pomalo tužno, a uz to smo zatekli i prazne ulice. No, ako još niste spremni oprostiti se od svog drvca, ne morate to učiniti!

Foto: Ana Korenić

Prema Crkvi, božićno vrijeme u liturgiji završava u nedjelju na dan Isusova krštenja, odnosno prvu nedjelju nakon Sveta tri kralja, a ove godine to je 10. siječnja.

Dakle, ako želite još malo uživati u blagdanskom duhu, dajte si oduška. Isto tako, možete primijetiti da neke crkve još uvijek drže božićne ukrase, točnije sve do blagdana Svijećnice 2. veljače. Navedeno primjenjuju obitelji u Poljskoj koje ukrašeni bor u svojim domovima drže sve do tog datuma. Isto čine i u Vatikanu.

Naime, Svijećnica se u Crkvi slavi četrdeset dana nakon Božića. Tada se skidaju, ukrasi, drvca se spaljuju, a pepeo im se miješa s pepelom ‘badnjaka’. Isti taj pepeo posipa se po vrtovima i poljima u nadi da će zemlja imati dobru godinu.


Komentari