(FOTO) Čovjek koji je oblikovao moderan Zagreb: Vodimo vas ulicama kojima je ljepotu dao Edo Schön

Foto: Zagreb.info

Složit ćemo se svi da grad čine ljudi, no jednom kada oni odu na počinak, kada se udobno smjeste u svoja četiri zida, zavale u naslonjač, vanjski svijet dolazi do punog izražaja. Taj vanjski svijet čine sve ono što nas okružuje, pogotovo zgrade koje tako brižno čuvaju svoje stanare.

Svaki grad, složit ćemo se, čine i ljudi, ali i građevine. Zagreb, nažalost, stoji ranjen već protekle dvije godine, a fakultet koji ‘rađa’ buduće radnike koji će oblikovati vizure grada, nesretnim sudbinskim okolnostima, preseljen je iz svoje zgrade u Kačićevoj ulici i to u neiskorištene prostorije Dinamovog stadiona na Maksimiru.

Sudbina kao da je uplela svoje neuračunljive prste u obnovu Zagreba, pa je tako Arhitekonski fakultet, zajedno sa Gređevinom i Geodezijom, preseljen u svakako jednu od nakaradnijih građevina u gradu. No, da stvar bude još bolja, čekajući obnovu Zagreba potrošili smo dvije godine, a i dvije obljetnice rođenja Ede Šena (Schoena), koji ne samo da je izgradio zgradu tog fakulteta, već je i oblikovao neke od znamenitih građevina u zagrebačkom središtu.

Foto: Wikimedia Commons

Ako ste ikada šetali Zagrebom i na trenutak skrenuli pozornost sa velikih sececijskih palača i gotičkih detalja, onda ste možda primijetili i nešto ‘skromnije’ zgrade koje pripadaju modernoj arhitekturi novog života u tridesetim godinama prošlog stoljeća. Za njih je bio zadužen Edo Šen koji je zajedno sa Viktorom Kovačićem i Vjekoslavom Bastlom osnovao i Klub hrvatskih arhitekata u Zagrebu.

Zagreb u moderni

Od 1908. do 1919. Edo Šen godine djeluje kao profesor Graditeljske škole u Zagrebu, osnovane 1892. pri Obrtnoj školi. 1919. imenovan je za redovnog profesora novoosnovane Tehničke visoke škole u Zagrebu. Kao dugogodišnji gradski zastupnik i član Gradskog građevnog odbora, sudjelovao je u rješavnaju brojnih građevnih i urbanističkih problema grada Zagreba, a posebno u pripremnim radovima za donošenje nove regulatorne osnove. Tako je 1935. u suradnji s Milovanom Kovačevićem izradio studiju regulacije Kaptola, želeći pospješiti rješenje toga problema, koji ni do danas nije u  potpunosti riješen, stoji u opisu njegove knjige Regulacija Kaptola.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Wikimedia Commons

Arhitekt Edo Šen u stilskom je smislu stvarao svoje zgrade u rasponu od historijskog eklekticizma, odnosno klasicizma u kontekstu secesije, do funkcionalizma svojstvenog modernoj arhitekturi, opisuje njegov rad uvod u knjigu Regulacija Kaptola. No, svoj pravi umjetnički izričaj pronalazi upravo u modernoj arhitekturi te oblikuje Zagreb onakvog kakvog ga danas poznajemo.

Foto: Wikimedia Commons

Neki od njegovih poznatijih radova u Zagrebu su palača osiguravajućeg društva “Croatia” u Masarykovoj ulici 1 iz 1910. godine, zgrada Tehničkog fakulteta, današnjeg Arhitektonskog fakulteta koja je rađena u razdoblju od 1936. do 1940. godine.

Foto: Wikimedia Commons

Također, zadužen je djelomični izgled Gundulićeve ulice projektiranjem stambenih zgrada na kućnim brojevima 7. i 34.

Foto: Google Maps
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
Foto: Časopis Čovjek i prostor (B. Štajduhar)


Komentari