(FOTO) BROJNI ZAGREPČANI NA MISI: Na Kamenitim vratima tražilo se mjesto više

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Vijest da je nakon nekoliko mjeseci radova, obnovljen je i uređen oltarni prostor na Kamenitim vratima, oduševila je brojne Zagrepčane. Povodom toga, ove nedjelje 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe održala se misa u 8 sati. Na svetkovinu je stigao popriličan broj ljudi, a polako su se počeli okupljati u ranim jutarnjim satima kada se molila pobožnost krunice.

S maskama na licu, građani u ovoj povijesno-urbanoj i vjerskoj znamenitosti proslavili veliki katolički blagdan. Inače, kamenita vrata su jedina sačuvana stara gradska vrata, koja su podignuta vjerojatno 1266. godine.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Štovanje Majke Božje Kamenitih vrata

Početak štovanja Majke Božje Kamenitih vrata povezan je s požarom koji je kasno navečer, s 30. na 31. svibnja 1731. godine buknuo u zgradi sjemeništa sv. Josipa i proširio se, najprije po cijelom Gornjem gradu, a sutradan i susjednim Kaptolom. U požaru su izgorjela i Kamenita vrata te stan u kojem je iznad njih živjela udovica Modlar. Treći dan nakon požara, pregledavajući zgarište udovica je u pepelu pronašla neoštećenu sliku Svete Marije, kojoj je izgorio samo drveni okvir.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

O tom čudu brzo se pročulo u Zagrebu, a pobožna je udovica pod svodom Kamenitih vrata dala podignuti mali oltar i tako omogućila sugrađanima da štuju tu svetinju sve do danas.


Komentari