(FOTO) 150 TONA BETONA NAD GLAVOM: Krenuli radovi na zgradi u Vukovarskoj, hoće li građani biti sigurni?

Foto: Patrik Macek/PIXELL

Napokon je postavljanjem skela počela sanacija zgrade u Vukovarskoj. Prema odluci gradonačelnika Milana Bandića, potresom oštećena 150 tona teška konstrukcija više neće prijetiti građanima.

Na krovu zgrade u Vukovarskoj 52 nalazi se betonska konstrukcija koja je, poput brojnih drugih zgrada, nastradala u potresima koji su prošle godine pogodili Hrvatsku. Valovita betonska konstrukcija teška je oko 150 tona, a svakodnevno je prijetila urušavanjem, ugrožavajući život stanovnika zgrade i prolaznika na prometnom križanju Vukovarske i Savske.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Stanari zgrade nisu se mogli sami upustiti u obnovu, s obzirom da je zgrada zaštićeno kulturno dobro. Djelo arhitekta Stanka Fabrisa, osmerokatnica poznata pod nazivom “Mornarica” dovršena je 1961. godine, prije velikog potresa u Skoplju i novih zakona o protupotresnoj gradnji u bivšoj Jugoslaviji.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba prije dva tjedna je izjavio da je za obnovu i moguće vraćanje u prvobitno stanje prvo potrebno pričekati procjenu statičara. Zgrada je do sada bila ograđena za pješake, ali je i dalje prijetila stanarima.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL


Komentari