DVIJE GODINE NAKON POTRESA Kreće obnova crkve u Palmotićevoj: ‘Manje je vjernika jer se neki još uvijek nisu niti vratili u svoje stanove’

Foto: Facebook

Za dva tjedna proći će i dvije godine od razornog potresa koji je Zagreb pogodio u nedjelju 22. ožujka 2020. godine u 6:24 ujutro. Dvije godine od tada, potresom razoreni Zagreb tek je prividno ušminkan kako bi omogućio barem natruhe normalnog života. Dva su ministra promijenjena od tada, skele su postavljene, pa rastavljene, proteklih vikenda – dvije godine nakon – policija zatvara vikendima Ilicu kako bi vatrogasci skidali oštećene fasade, javne zgrade su tek krenule u obnovu, a one privatne rade po modelu – tko se snađe u birokraciji, možda nešto i obnovi. U principu, ništa ne valja, a do sredstva iz Fondova solidarnosti još nismo niti došli. Odnosno jesmo, ali ih moraju potrošiti u narednih par mjeseci. Dakle, složit ćemo da se ništa ne ide onako kako bi trebalo.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U moru oštećenih zgrada koje ‘ukrašavaju’ povijesnu jezgru Donjeg grada, smjestila se i jedna Crkva. Popularna Palma, odnosno Župa Presvetog Srca Isusova, prekrasna crkva koja je nažalost, kao i mnoge građevine u Zagrebu tijekom tog potresa, postala praktički neupotrebljiva.

U razgovoru sa župnikom Ivanom Matićem saznali smo da obnova Palme počinje već u ponedjeljak.

“Nakon hitne sanacije u ponedjeljak započinje konstrukcijska obnova. Dakle, zatvaramo baziliku i krećemo u rekonstrukciju svoda, temelja, tornjeva i to su ogromni zahvati”, ispričao nam je župnik Ivan Matić.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kaže i da su sredstva za obnovu dobili iz Europskog fonda solidarnosti, no župnik Matić upozorava da se krajnji datum približava.

“Sredstva Europskog fonda solidarnosti treba potrošiti do 23.6., a mi smo sa izvođačem radova potpisali ugovor na dvije godine”, rekao nam je župnik Matić i napomenuo da se tako veliki zahvati na crkvi ne mogu napraviti u tek nekoliko mjeseci.

Vjernika ima, ali…

Na pitanje kakav je sada duhovni život ove Župe koja je vrlo aktivna u svojoj zajednici, župnik Matić odgovara da su u – prostornoj stisci.

“U prostornom smo stisku, ali sve radimo”, pozitivan je župnik unatoč nevoljama. “Aktivan je i pastoral mladih, molitvene zajednice, radimo i sve sakramente ali u manjem prostoru.”

A kako mali prostor može ugoditi svim vjernicima, pitali smo župnika Matića i nažalost dobili odgovor koje nismo htjeli čuti.

“Manje je vjernika jer se neki još uvijek nisu niti vratili u svoje stanove, nakon dvije godine, neki su prodali stanove”, rekao nam je župnik.

Foto: Facebook

S obzirom na to da kao župnik brine o duhovnom stanju svojih župljana, svejedno ne može ostati imun na ono materijalno što se događa oko njih. Dapače, ono materijalno najčešće uzrokuje problema sa duhovnim aspektima naših života. Stoga, pitali smo i župnika Ivana Matića iz Palme, kako komentira situaciju u Donjem gradu glede obnove.

“Ono ruglo na uglu Petrinjske i Boškovićeve, prijeti već dvije godine našim sugrađanima. Obećali su da će osigurat, pa da će maknut, a ništa od toga. Za većinu zgrada u centru grada problem su vlasnički odnosi, a čini mi se da cijela obnova Zagreba ide vrlo sporo i teško”, zaključio je župnik.

Upravo je Palma, njegova Župa, postala i jednim od simbola potresa jer dio pastve bila je je i jedina žrtva zagrebačkog potresa – Anamarija Carević.

Njoj u čast osnovali su Zakladu kako bi obnovili Palmu i otvorili Pastoralni centar za Crkvu u kojoj je Anamarija bila aktivna župljanka i rado tamo provodila vrijeme. Planiraju i neke aktivnosti na dvogodišnjicu potresa, ali o o tome nekom drugom prilikom.


Komentari