Na parkingu u Dubravi svaki vikend hrpa smeća iz McDonaldsa i Ali Kebaba, službe reagirale tek nakon upita portala Zagreb.info

Foto: Screenshot

Stanovnici Dubrave, točnije Međuričke i okolnih ulica, muku muče sa smećem. Ovaj puta nije riječ o odvozu otpada, već bismo problem mogli podijeliti na dvije odgovorne strane.

Prva su svakako neodgovorni građani koji nisu u stanju pokupiti smeće za sobom već ga bez imalo grižnje savjesti bacaju gdje stignu, ne razmišljajući što će se s njim kasnije dogoditi i gdje će ga vjetar raznijeti, a stanovnici u očaju kažu za malo jačeg vjetra taj se otpad raširi nekoliko ulica dalje.

Vikend lokacija

Naime, mladi imaju običaj otići u obližnje restorane brze hrane, McDonalds i Ali Kebaba, gdje naruče hranu za van kako bi se s ekipom družili na parkingu u Međuričkoj ulici koja im je primamljiva zbog intimnije atmosfere, nije u neposrednoj blizini stambenih zgrada pa njihovo druženje ne ometa izravno stanare.

Nakon što pojedu hranu, sav preostali sadržaj, a znamo da restorani brze hrane ne štede na ambalaži – bace na tlo.

Tu zapravo dolazimo do drugog problema, odnosno druge odgovorne strane, a to je Grad Zagreb kojemu smo poslali upit jer kako su se na Facebook stranici ‘dubrava.hr’ građani žalili da okolo nema dovoljno koševa za smeće.

Naravno da to ne opravdava ekipu da baca smeće kao da sutra ne postoji, ali s razlogom se pitamo, kako aktualna gradska vlast koja promiče zelenu politiku nije u stanju osigurati dovoljno koševa za smeće. Nije Dubrava jedina koju muči taj problem, koševa kronično nedostaje i u drugim kvartovima.

Nije u sklopu redovnog programa čišćenja

Iz Holdinga nam kažu kako se parkiralište u Međuričkoj ulici ne nalazi u sklopu redovnog programa čišćenja i pranja Grada Zagreba kojeg izvršava podružnica Čistoća.

Pojašnjavaju kako lokacije koje nisu u sklopu redovnog programa čišćenja i pranja održavaju se interventno sukladno potrebama i nalozima od strane nadležnih Vijeća gradskih četvrti, Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost ili Komunalnog redarstva te se u navedenom slučaju koriste sredstva planirana za tu vrstu rada.

Foto: Screenshot

Kažu kako unatoč tome što navedeni parking nije u redovnom programu, djelatnici Podružnice Čistoća nastoje izaći ususret te svake subote izvrše radove ručnog čišćenja predmetnog parkinga u Međuričkoj ulici. Napominju i kako, kada im to operativne mogućnosti dozvole, strojno operu spornu lokaciju.

Vijeće gradske četvrti

Na naše pitanje tko je odgovoran za nastalu situaciju i kako se to planira riješiti iz Holdinga poručuju:

“Za uvrštenje dodatnih javnih prometnih površina u redovan program čišćenja i pranja, potrebno je da nadležno Vijeće gradske četvrti (najčešće temeljem zahtjeva od strane vezanog Mjesnog odbora) osigura dodatna financijska sredstva u Programu održavanja komunalne infrastrukture te uputi zahtjev prema Gradskom uredu za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost kako bi se odobrilo uključenje novih javno prometnih površina u redovan program čišćenja i pranja.”

Odobrenje za koševe

S obzirom da se velik broj građana u komentarima žalio na nedostatak koševa za smeće, pitali smo Grad kako planiraju riješiti taj problem.

Foto: Screenshot

Upućuju nas kako postavljanje koševa za smeće na nogostupe i javno prometne površine odobrava Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a po primitku njihova rješenja, Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost izdaje nalog Podružnici Čistoća za postavljanjem košarica za sitni otpad te Podružnica Čistoća pristupa njihovom postavljanju.

Iz Holdinga su nam poslali fotografiju kojom su nam željeli dokazati da je sporni parking očišćen – na dan kad je i naš upit poslan! Istaknut ćemo samo da je tada već bio utorak, a nekontrolirano bacanje smeća započinje već petkom navečer.

Poslali smo upit Vijeću Gradske četvrti Gornja Dubrava što planiraju napraviti po tom pitanju te ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

  

Komentari