‘Dosta je zagađenja, Jakuševec doviđenja!’ Aktivisti izveli performans na odlagalištu otpada

Foto: Mattia Colica

Aktivisti iz inicijative “Extinction Rebelliona Zagreb” na odlagalištu otpada Jakuševec izveli su preformans kako bi ukazali na ekološke probleme glavnoga grada.

S gas maskama i transparentima, aktivisti su predstavili nekoliko ključnih točaka zbog kojih prosvjeduju i koje ukazuju na to da su promjene na odlagalištu nužne.

Zrak u Zagrebu je među najlošijima u Europi, a lanjsko izvješće o rezultatima praćenja kvalitete zraka pokazuje da je granična vrijednost za sumporovodike bila prekoračena čak 285 puta, odnosno preko 10 puta više puta nego što je to dozvoljeno u kalendarskoj godini. Otvorena kompostana na Jakuševcu proizvodi velike količine stakleničkih plinova metana i CO2 koji završavaju u atmosferi, podzemnim vodama i vodoopskrbi”, tvrde iz inicijative.

Foto: Mattia Colica

Tvrde da su sve to posljedice lošeg gospodarenja otpadom.

“Ono što želimo naglasiti je da uklanjanje Jakuševca s trenutačne lokacije ne smije biti na štetu nekog drugog naselja, kao što to prijeti Resniku. To je apsolutno neprihvatljivo.” ističe aktivistkinja Sara Matić.

“Glavni grad ima odgovornost da drugima služi kao uzor i pruži ljudima kvalitetne usluge za novac koji plaćaju, to je minimum koji svi zaslužuju. Želimo Zagreb koji će biti otporniji na klimatske promjene, pružati kvalitetan i zdrav okoliš svojim građanima i građankama, biti socijalno osviješten grad usmjeren prema klimatskoj pravdi na lokalnoj i globalnoj razini”, zaključuje Matić.


Komentari