‘DOSTA JE, NISTE SAMI’ Sindikati izveli performans na Glavnom: ‘Zaustavit ćemo snižavanje cijene rada, prava su stavljena pod tepih’

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Tri su središnjice u petak, pet minuta do ponoći, obilježile su Međunarodni praznik rada prosvjednim performansom “Zadnji vlak za bolje normalno” na zagrebačkom Glavnom kolodvoru te poručile da će zaustaviti snižavanje cijene rada i obespravljene radnika u Hrvatskoj.

Epidemija koronavirusa ni ove godine nije dopustila održavanje tradicionalne sindikalne povorke i javnoga prosvjeda pa su Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) ponoćnim performansom upozorili na iseljavanje hrvatskih radnika u potrazi za sigurnijim poslom i većom plaćom.

Stanje radničkih prava u Hrvatskoj “stavljeno je pod tepih” zbog epidemije, ali i zbog prepirke predsjednika vlade i države, ustvrdio je predsjednik NSH Krešimir Sever.

Iznio je i podatak da se u posljednjih deset godina oko deset posto Hrvata iselilo zbog nesigurnih poslova i malih plaća te su nadomješteni uvoznom radnom snagom “koja iz očaja prihvaća niska primanja jer je kod njih još gore”.

Sever radnicima: Niste sami

Sever je radnicima poručio da nisu sami te da sindikalne središnjice neće dopustiti pogodovanje poslodavcima. “Dosta je daljnje fleksibilizacije i obespravljenja radnika. Budu li poslodavci i dalje inzistirali na tome, uvijek imamo mehanizme i načine da i u ovim uvjetima pokrenemo ljude”, poručio je.


Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Performansom redateljice i scenaristice Petre Radin, s Filipom Detelićem, Petrom Težak i Mariom Kovačem u ulogama, dočarana je slika većine radnika koji se bore s dilemom – vrijedi li boriti se za ostanak ili odustati i uhvatiti vlak za odlazak. Tu dilemu nemaju hrvatski političari, a nema je ni većina poslodavaca kojima je jedini interes brzi profit pod cijenu zadržavanja niske cijene rada, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Govoreći o stajalištima i zahtjevima SSSH, Novosel je istaknuo kako tzv. “moderan” Zakon o radu koji zagovara vlada, hrvatsko gospodarstvo neće učiniti ništa održivijim, niti će stvoriti kvalitetna radna mjesta.

Ribić: Izlazak iz krize mora biti temeljen na promjeni porezne politike

“Sektorsko kolektivno pregovaranje, kvalitetan socijalni dijalog i slobodno sindikalno organiziranje jedina je garancija zadovoljnog i radnika i poslodavca”, rekao je Novosel te najavio potpisivanje sporazuma SSSH i Hrvatske udruge poslodavaca o početku kolektivnog pregovaranja za sektor javnolinijskog prijevoza.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako je korona-kriza prilika da Hrvatska izgleda drugačije.

“Europa se zahvaljujući pandemiji mijenja – uvode se pravila za minimalnu plaću, jačaju se mjere za zapošljavanje, uvodi se cijeli korpus socijalnih prava, napušta se sumanuta politika štednje koja je dovela do iseljavanja u Hrvatskoj”, istaknuo je Ribić te dodao da izlazak iz krize mora biti temeljen na promjeni porezne politike u smjeru veće društvene jednakosti i pravde te većeg dostojanstva radnika. To je, smatra Ribić, jedini način da zaustavimo iseljavanje.

 


Komentari