DOSJE BOROVJE: Stanovnika sve više, ali nema dječjeg vrtića ni tržnice

Ilustracija, Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zagrebački kvart Borovje zaradio je reputaciju vječnog gradilišta. Još od Univerzijade 1987. godine ondje redovito niču nove zgrade, ali kvartu nedostaju neke neophodne stvari, poput vrtića i tržnice.

Cijena kvadrata u Borovju kreće se između 1300 i 2300 eura, a blizina centra grada, kao i Novog Zagreba, čini ga privlačnom lokacijom za stanovanje. međutim, naselju kronično nedostaje sadržaja, osobito onih bitnih mladim obiteljima. S obzirom da Borovje nema dječji vrtić, roditeljima je najbliža dostupna opcija Folnegovićevo naselje.

“Živim ovdje otkako znam za sebe, već više od 30 godina. Kada sam krenula u Osnovnu školu Borovje, većine ovih višekatnica nije bilo, samo livade i šikara. Doselilo se u kvart jako puno mladih obitelji, a imamo svega dva, tri parka. Pogledajte, u ovom je samo jedna ljuljačka”, ispričala je jedna stanovnica Borovja za Večernji list.

Stanovnici su zadovoljnim položajem i mirnoćom naselja, ali ne i nedostatkom sadržaja.

“Borovje je super, mirno je i blizu centra, ali nedostaje nam sadržaja. Srećom je Savica blizu, a ondje ima sve. No bojimo se da se Borovje pretvara u nove Vrbane 3, igralište za gradonačelnikove prijatelje koji grade bez reda i smisla. Da se razumijemo, nismo protiv gradnje, prije ovih zgrada tu je bila šikara puna štakora i blatni putevi s rupama kao u Teksasu. Onima koji se sad bune protiv gradnje to nije smetalo. Neka grade, ali i sadržaje, a ne samo spavaonice”, govore stanovnici Borovja.

Broj stanovnika Borovja se i dalje povećava. Od sredine devedesetih useljeni su brojni hrvatski branitelji, invalidi Domovinskog rata te obitelji poginulih. Projekt povoljnog ustupanja stanova znanstvenim novacima neslavno je propao, te su stanovi dodijeljeni na korištenje pripadnicima policije.

“Do prije 20 godina Borovje je bilo najbolji kvart za stanovanje, osmišljen da bude zelena oaza. Danas je pak spomenik arhitektonske devastacije Zagreba. Uništili su sve zelenilo, a ništa od sadržaja nismo dobili. Nemamo veću trgovinu, a ni tržnicu na kojoj bismo mogli kupiti svježe voće i povrće. U Domu zdravlja rade tek dva liječnika opće prakse, nemamo banku, poštu…”, rekla je za Večernji list Snježana Rastja, umirovljenica koja je u kolovozu prošle godine podržala inicijativu “Za bolju budućnost, za Borovje”. Tada je skupina stanovnika neuspješno nastojala spriječiti izgradnju na livadi na kojoj se nalazilo boćalište.

Ipak, u Borovju postoje planovi za izgradnju sadržaja. U planu su vrtić i osnovna škola, a radit će se i na urbanističkom planu. Predsjednik Vijeća gradske četvrti Pešćenica-Žitnjak, Dragan Vučić, najavljuje da je prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja naselja Savica – Šanci, pod koje dijelom spada i Borovje, uvršten u iduću sjednicu Skupštine.


Komentari