Domaća Vegeta i ljute delicije zbog kojih su ljudi ‘pocrvenjeli’ na štandu: Otkrivamo neobičnu ponudu Dolca!

Foto: Zagreb.info

Kultna tržnica Dolac simbol je grada kada se govori o nabavi voća, povrća, ribe, ali i mesnih, mljekarskih proizvoda, kada se pogleda ponuda ispod platoa.

Dok su ječmena kaša, med te razne vrste orašastih plodova svakodneva ponuda, ona ipak pada u drugi plan dok svi tragaju za zelenim proizvodima bogatim vitamina. Međutim, Dolac na svome platou nudi i neke neobične, pa i nove proizvode, kakvi ranije nisu bili zamislivi.

Neodoljiva ljutina

Tako svoj štand ima i OPG Bučino ulje Finta. Dok tražitelji voća ili klasičnog povrća, možda neće naći ništa pretjeranog zanimljivog tamo, ljubitelji ljutog zasigurno će prepoznati svoju oazu. S iznimkom bučinog ulja, prženih sjemenki i praha od slatke paprike, ostatak proizvodi u ponudi pravi su izazov za okusne pupoljke, bilo da gledate u tucane feferone ili zastrašujuće, ali privlačno zapakirane ljute umake.

“Moji roditelji su dugi niz godina prodavali na Dolcu. Mađari smo, rodom iz Vukovara, te je imalo smisla da se bavimo začinskom paprikom, ljutim umacima te zadnjih pet godina s bučinim uljem”, objasnio nam je prodavač ljutih umaka kako se odlučio otvoriti svoj štand.

Dok su njegovi roditelji, uz paprike nekoć prodavali i jestive bundeve te tikve, na ovo osvježenje u ponudi, Fintin prodavač se odlučio radi turista.

OPG Finta na Dolcu, foto: Zagreb.info

“Lijepo je upakirano, podliježemo nekakvim standardima, tako da se ljudima sviđa pa uzimaju i kupuju”, ocijenio je prodavač dodajući kako ljude zaintrigiraju, kako bučine koštice i ulje, tako i ljuti umaci te feferoni.

Prozirne bočice od 100 mililitara pod crnim čepom uvijek drže crvenu tekućinu, a neiskusno oko morat će se osloniti na natpise na naljepnicama, kako bi otkrilo razliku između četiri različita umaka. Osim po okusu, razlikuju se i po ljutini.

Neki probali pa im trebala pomoć

“Rangirao sam ih po skali u kojoj je najblaži umak 2 od 5, a 5 od 5 je najljući, to je stvarno čisti otrov”, rekao je sa smiješkom prodavač Finte.

Tako prodaje četiri vrste umaka, chilli mix s jagodom, jalapeno s kuminom, habanero s pečenom paprikom, te tyv. Seven pot sa Scorpionom.

“Ovaj s jagodom je odličan, kupila sam dvije bočice”, rekla nam je konobarica jednog od obližnjih kafića prolazeći s pladnjom kave dalje među trgovačke štandove, vidjevši kako razgovaramo s prodavačem Finte.

Prodavač je dodao kako je chilli umak s jagodom najblaži koji prodaje, dok je Scorpion seven pot najljući.

To ne treba čuditi s obzirom da je Trinidadska papričica jedna od najljućih na svijetu, a naziv “seven pots” (“sedam lonaca”) zbog tvrdnje kako je jedna papričica dovoljna za ljuto začinjenje sedam lonaca.

“Njega ni ja ne mogu jesti, baš upropasti hranu, doduše ja ga stavim previše”, otkrio nam je prodavač napomenuvši kako svoju već rutiniziranu i provjerenu recepturu, vrlo pažljivo isprobava.

Ljuti umaci OPG-a Finta na Dolcu, foto: Zagreb.info

Kako je na Dolcu uobičajeno da kupci probaju malo proizvoda prije kupnje, ni OPG Finta ne bježi od takve prakse. Kako nam objašnjava prodavač s blagim smješkom, ljubitelji ljutog isto prije kupnje žele probati što kupuju, a on ih ponudi drage volje. Očekivano, ljute delicije nisu svakome po volji, pogotovo ako podcijene umak.

“Bilo je onih koji misle da to nije ljuto, pa onda kad probaju udari ih tlak na štandu. Vidim da se zacrvene te je bilo slučajevima gdje ljudima baš nije bilo dobro. Onda sam iz kafića tražio čašu vode ili mlijeka”, prisjetio se prodavač nekih od svojih zgoda, napominjući da svoje umake i proizvode prodaje jedino na štandu na Dolcu.

Ipak, bilo je i kupaca koji su stvarno profesionalci, te su ga iznenadili svojom izdržljivošću.

“Kultura ljutog se počela dizati u Zagrebu, a sve je eksplodiralo kako su burgeri postali popularniji”, usvtrdio je.

S cijenom od 50 kuna po bočici, prodavač OPG-a navodi kako je industrija uvijek jeftinija, ali kako ipak ima ovdje i jedna veća kvaliteta.

Dok ljute i slatke paprike uzgajaju vani, na polju, čili papričicama se zbog potrebnih uvjeta pruža posebna njega te se uzgajaju u stakleniku.

OPG Finta na Dolcu, Foto: Zagreb.info

Poznata mješavina u domaćem izdanju

Barem jedna žlica Vegete u domaćim je jelima klasičan i voljen začin. Dok većina za domaća jela koristi Vegetu koja je industrijski proizvod, na štandu 68-godišnje Majde pored proizvoda s eko plantaže na Soblincu, nedaleko od Sesveta, nailazimo na malu teglicu koja je svakako neobična pojava: domaća Vegeta.

U 11 godina prodavanja primarno šparoga i jagoda (za koje ističe da su ekološki uzgojeni na slami), 80% Majdine prodaje, po njenoj procjeni, odlazi na redovne mušterije, te je zajedno s njima osmislila domaću vegetu.

“Ideju smo smislili jer su željeli domaće, a ja imam i mrkvu i celer i peršin. Radim je na prirodnoj bazi, bez konzervansa. Samo sameljem, stavim soli i ulja te ništa više, a održavati se može par mjeseci u frižideru”, otkrila nam je Majda kako radi svoj proizvod s kojime su njeni kupci vrlo zadovoljni.

Pokazujući na staklenku na svome štandu, dodala je kako je ovo “mokra” Vegeta, ali također ima i suhu Vegetu. Iako malo skuplja od kupovne (koja se u dućanu može nabaviti za 14 kuna), potražnje ne manjka.

“Vjerujte mi, dobra je ideja. Jučer sam prodala jednu, danas četiri, a ovu teglicu koju vidite, to je zadnja iz ove ture. Za subotu pripremam novu turu”, najavila je Majda zadovoljno.

Dok se kupcima domaća Vegeta svidjela, Majda ipak ističe kako joj sama proizvodnja oduzima mnogo vremena. U jednom radu može pripremiti šest teglica, za što joj je potrebno oko dva dana.

Domaća Vegeta na Dolcu, Foto: Zagreb.info

“Treba to oprati u dvije ili tri vode, posjeckati, blendati, muka je to”, opisala je Majda.

Ipak, na kraju se isplati, ne samo zato jer kupci koji prvi put vide njenu teglicu ostanu iznenađeni, već i zato jer prvotne čuđenje uglavnom završi pohvalom.

“U početku je bilo kušanja. U 80% slučajeva probaju, kupe, zainteresiraju se pa se ponovno vrate i kupe”, navodi Majda dinamiku na svome štandu.

Uskoro i sok od šparoge

Zanimljivo, eksperiment nje i njenih kupaca s domaćom Vegetom, naveli su je na novu ideju za koju najavljuje da će uskoro krenuti.

“Uskoro pripremam i sok od šparoga. Sveježeuzgojene šparoge samljeti ću u sokovniku bez ikakvih dodataka, čisto iscijeđen i hermetički zatvoren”, najavila je Majda pokazujući kako dobro razvijen odnos kupca i trgovca može dovesti do novih inovacija u tržišnoj ponudi.


Komentari