Dobio Porin, ali svira po ulicama: Ovaj virtuoz svojim umijećem svakodnevno uveseljava Zagrepčane

Foto: Stanislav Kovačić Facebook

Stanislav Kovačić, dobitnik Porina i skladatelj glazbe za film i kazalište koncertnu je dvoranu zamijenio ulicom. Virtuoz na violončelu nastupa na Cvjetnom trgu gotovo svaki dan.

“Ja sam zaljubljen u glazbu, živim glazbu, bavim se njom, cijeli život praktički”, rekao je Stanislav za RTL.

Repertoar na ulici mu je prilično raznolik. Svira sve od Eda Sheerana do Beethovena i Mozarta i klasika “Moon River” iz “Doručka kod Tiffanyja”. Sviđa mu se što mu ulica daje slobodu repertoara.

“Cesta je izvrsna sloboda, ne moraš nikome ne odgovarati kad ćeš krenuti kad će stati, što ćeš kakav repertoar”, kaže Stanislav.

Stanislav je završio osnovnu glazbenu školu, a po struci je profesor talijanskog i španjolskog jezika, iako nikada nije predavao u školi. Osim violončela svira bas i bubnjeve, a dobitnik je i brojnih nagrada. Nastupao je na različitim mjestima, od Močvare i Jabuke do Arene i Lisinskog, a danas radi glazbu za kazalište i film iz vlastitog doma. Skladao je dokumentarne i animirane filmove, a napravio je i album s uspavankama.

“Danas se to radi da ti netko pošalje muziku i kaže ja bih chello ili orkestar, ja kažem može, odsviram, pošaljem opet. Često puta sam to radio da neke ljude nisam ni vidio ni upoznao”, kaže Stanislav.


Komentari