DOBA PANDEMIJE Poučeni prošlogodišnjim iskustvom neki su župnici započeli blagoslov domova mjesec dana ranije

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Zbog pandemije se veliki broj župa odlučio na blagoslov kuća i mjesec dana ranije. Osim toga, blagoslov se odvija pod specifičnim uvjetima pa će i ove godine vjernici moći odabrati žele li sami blagosloviti svoje domove ili će to učiniti svećenik.

“Krenuli smo jučer Palmotićevom ulicom i napravili raspored ulica za sljedeća dva tjedna” rekao je župnik Župe Presvetog Srca Isusova, p. Ivan Matić za Večernji list.

“Tko god to želi, doći ćemo k njemu. Ima nas i koji smo se cijepili. No, za one koji to ne žele, ostavili smo mogućnost da dođu na euharistijsko slavlje na kojemu će intencija biti upravo za njihovu ulicu. Trebaju ponijeti samo bočicu vode, koju ćemo blagosloviti na svetoj misi, a kojom će oni potom blagosloviti svoj dom. Blagoslovnu molitvu i sličicu svima smo već poslali poštom” kaže župnik Matić, navodeći da se raspored ulica nalazi i na njihovim internetskim stranicama, iz kojeg se vidi kako su po danima na redu ulice u središtu Zagreba: Šenoina, Branimirova, Draškovićeva, Petrinjska, Kneza Borne…

Župnik Župe sv. Jelene Križarice u Zaboku, velečasni Branko Risek, svojim je župljanima napisao pismo s rasporedom,a blagoslov će započeti na blagdan sv. Nikole.

“Prilikom tog pohoda očekujemo da nas dočekate noseći maske, bez rukovanja i uz distancu. Dakako, i mi ćemo se držati svih epidemioloških mjera. U samom blagoslovu zadržavat ćemo se najkraće što možemo da bismo i na taj način smanjili mogućnost širenja zaraze. Ukoliko netko želi, obitelj možemo blagosloviti i s vrata stana/kuće, bez ulaska. Jednako tako, ako netko misli da svojim dolaskom ugrožavamo zdravstvenu sigurnost obitelji, ne mora nas primiti. Razumijem strah pojedinaca i obitelji zbog mogućnosti zaraze te sam svjestan da nas zbog toga pojedini nećete primiti u svoj dom. To je u redu i ne treba vam biti neugodno niti ćemo se zbog toga ljutiti, ali bismo vas zamolili da nas o tome unaprijed obavijestite. Razumijevanje je kršćanska vrlina, a odgovornost mora biti na prvom mjestu. Kada dođu bolja vremena i budete li to željeli, rado ćemo doći i blagosloviti vas i sve vaše!”, piše u pismu vlč. Risek.

Župni dar

“On se unosi u župnu blagajnu u punom iznosu bez obzira na to koji je službenik Crkve izvršio blagoslov i u najvećoj mjeri osigurava godišnji život župe. Vaš dar za vrijeme blagoslova ne pripada ili ne ide svećeniku već vašoj župi. Bilo koji drugi dar, za Caritas, Misije ili za obnovu možete dati zajedno s darom za župu, ali molim da to napomenete ili napišete”, objasnio je vlč. Risek u svojemu pismu, kako ne bi došlo do zabuna, upućujući vjernike da je najpraktičnije uplatiti prilog na bankovni račun župe i dodao kako za blagoslov mogu pripremiti upaljenu svijeću, raspelo, Sveto Pismo i “što je najvažnije, morate pripremiti svoje srce”, piše Večernji list.

Komentari